Terug naar het overzicht

Tulp voor Alkmaarse heldin Tante Truus

125e geboortedag Truus Wijsmuller herdacht

21 april was het de 125e geboortedag van Truus Wijsmuller. De vrouw die in de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog duizenden kinderen redde uit handen van het Duitse Regime. De geboortedag werd herdacht met onder meer een live bespeling van de carillons door stadsbeiaardier Christiaan Winter. Op 7 mei echter, is er opnieuw aandacht voor ‘Tante Truus’ zoals zij door de kinderen werd genoemd. Behalve de onthulling van een informatiebordje aan de gevel van haar geboortehuis, zal burgemeester Emile Roemer die dag ook een speciaal gekweekte tulp dopen met de naam Tante Truustulp.

De Alkmaarse Truus Wijsmuller was een belangrijke spil in de organisatie van de beroemde Kindertransporten, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Haar jeugd bracht ze door aan de Mient in Alkmaar. Sinds de zomer van vorig jaar wordt zij op deze plek geëerd met een standbeeld op de Gewelfde Stenenbrug. Het beeld zou vorig jaar eigenlijk feestelijk onthuld worden op haar geboortedag 21 april, maar dat kon door covidmaatregelen niet doorgaan.

Moeder van 1001 kinderen

TruusWijsmuller redde in de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog de levens van duizenden kinderen uit handen van het Duitse regime. Het waren kinderen uit verschillende hoeken van Europa en met name van joodse komaf. Haar acties begonnen kleinschalig, zoals het regelen van een veilig onderduikadres voor een klein groepje kinderen. Later hielp ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten te organiseren, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna de boottocht maakten naar het veilige Engeland. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘Moeder van 1001 kinderen’. Die naam werd haar gegeven in een rouwadvertentie bij haar overlijden in 1978, namens de volwassen geworden kinderen.

Tante Truustulp

Dit jaar krijgt de inmiddels 125e geboortedag van Tante Truus op 7 mei alsnog feestelijke aandacht. Op die dag onthult burgemeester Emile Roemer, namens de Historische Vereniging Alkmaar een informatiebordje aan de gevel van haar geboortehuis aan de Mient 14. Het hoogtepunt van die dag echter, is de doop van een speciaal gekweekte Tante Truustulp. Bloembollenveredelaar Sam Veldboer van de firma Hybris uit Oude Niedorp nam hiervoor zelf het initiatief, samen met Eric van Dam van de firma Triflor. Tante Truustulp is rood met een witte rand. De doop vindt vanwege corona plaats in besloten gezelschap. Wel worden filmopnames gemaakt, waardoor deze speciale gebeurtenis alsnog voor iedereen te zien zal zijn.

Truus Wijsmuller is ook opgenomen in een speciaal samengestelde Verzetsheldenroute door Alkmaar, die eveneens op 7 mei onthuld wordt.

Carillonmuziek en vertelling op 21 april

Ook de echte verjaardag van Truus, op woensdag 21 april, is dit jaar op bescheiden wijze gevierd. Overdag was carillonmuziek te horen uit de Waagtoren. Beiaardier Christiaan Winter bespeelde de carillons met een passend repertoire. Zo waren ingetogen liederen te horen uit de Valerius Gedenk-klank, Joodse muziek, gearrangeerd voor beiaard door Mathieu Polak. Het thema uit de film ‘Schindler’s List’ van componist John Williams en afsluitend de klassieker van Vera Lynn, ‘We’ll meet again’.
Verder was er ’s avonds een online lezing te beluisteren, georganiseerd door Alkmaars Historisch Café en verzorgd door Leen Spaans, die zich heeft ontpopt tot enthousiast ambassadeur van haar heldendaden.

Documentaire op Netflix

Nog een tip voor wie meer wil weten over deze intrigerende Alkmaarse, die in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog zulk gevaarlijk werk deed: Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn maakten een 63-minuten durende documentaire met de naam ‘De kinderen van Truus’. Deze is te zien op Netflix.

Meer informatie over Truus Wijsmuller is te vinden op de speciale website.