Carillon Kapelkerk gerepareerd
Kapelkerk in steigers voor onderhoud
12 december 2019
Het carillon of klokkenspel in de Kapelkerk aan de Laat in Alkmaar is afgelopen najaar grondig onderhanden genomen door Boris Stiensma, de Alkmaarse stadsuurwerkmaker. Sindsdien speelt het carillon er weer lustig op los! Het klokkenspel van de Kapelkerk is elk halfuur te beluisteren.
Het carillon wordt bespeeld door een speeltrommel die twee keer per jaar een andere melodie krijgt. De speeltrommel wordt ieder half uur door het uurwerk geactiveerd; de gewichten van het uurwerk zelf worden drie keer per week handmatig opgewonden. Een bijzonder detail is dat het hier het oudste en meest originele uurwerk van Alkmaar betreft, gedateerd van vóór 1536. Bovendien is het uurwerk samen met dat van de Waagtoren een van de oudste nog in gebruik zijnde uurwerken van Nederland.
Het uurwerk drijft dus de speeltrommel aan, die op zijn beurt weer het carillon buiten in de toren bespeelt. De draden van de speeltrommel maken een verbinding tussen de lichters van de speeltrommel en de klokhamers, die produceren het melodieuze klokkenspel.
Grote beurt
Boris Stiensma, de Alkmaarse stadsuurwerkmaker, heeft het afgelopen najaar de draden van de speeltrommel onder handen genomen. Deze draden zorgen ervoor dat de hamers licht en ritmisch op de klokken vallen: “Als je de draden en de zogenaamde broekverbindingen zorgvuldig aanlegt, kun je de trekkracht naar de hamer verminderen waardoor de speeltrommel soepel kan blijven doordraaien. De authentieke broekverbindingen worden ook gebruikt om de looprichting van de draden te bepalen, want de klokken hangen in een cirkel in de toren.”
Josephine Koopman, stagiaire
Kapelkerk in steigers voor onderhoud
Sinds kort staan er steigers aan de zuid- en de noordgevel van de Kapelkerk. In opdracht van de Stichting Kapelkerk is Akerbouw BV hier bezig met onderhoudswerk. Het gaat vooral om regulier schilderwerk en om het herstel van voeg- en metselwerk. Ook binnen wordt gewerkt. Daar worden twee kolomvoeten onderhanden genomen. Het gaat om de laatste oorspronkelijke laatmiddeleeuwse kolomvoeten, die zichtbaar zijn gemaakt bij de restauratie in 2004. Ze worden geïnjecteerd tegen optrekkend vocht. De steigers zullen voor de Kerst weer worden weggehaald.
Bron: Anne Pauptit, De Monumentenman.