Terug naar het overzicht

Maartje en Jeroen verbouwen hun grachtenpand

Maartje en Jeroen Oskam stoppen geen seconde met stralen als ze een rondleiding geven door hun zojuist aangekochte grachtenpand in Alkmaar. Op 1 september kregen ze de sleutel en voor het eind van het jaar willen ze er wonen: “We hebben zelfs al vrienden uitgenodigd voor oud en nieuw!”

“We wonen nu in een jaren dertigwoning in IJmuiden, die Jeroen samen met zijn vorige vriendin helemaal in stijl had opgeknapt,” vertelt Maartje. “De eiwitte muren daar, vonden we erg mooi, dus met die kleur zijn hier ook begonnen. Maar dat bleek helemaal niet te passen! Veel te wit voor zo’n oud huis als dit.”

Hoe oud het rijksmonument aan de mooie Alkmaarse gracht precies is, is niet bekend. Jeroen: “Pas vanaf 1800 zijn er bewoners geregistreerd. Dat ging via het betalen van belasting en de mensen die er daarvoor gewoond hebben, hadden te weinig inkomen om belasting te moeten betalen. Dit was dus eigenlijk een beetje het sloeberhuis van de gracht. Maar er staan hier op de rij huizen vanaf 1500.”

Heimwee

Dat Jeroen en Maartje bij het zoeken naar een huis in Alkmaar terecht kwamen, kwam eigenlijk vooral door de heimwee van Maartje: “Ik heb altijd in steden gewoond. Vlissingen, Antwerpen en natuurlijk Alkmaar, waar ik geboren en getogen ben. In IJmuiden miste ik dat gemakkelijke, dat laagdrempelige dat hoort bij het leven in een stad. En niet te vergeten mijn familie en vrienden…”

Jeroen: “Voor mij is het wonen in een grachtenpand eigenlijk altijd een droom geweest. In principe dacht ik aan Haarlem, maar Alkmaar is een prima alternatief.”
Maartje: “En hoewel ik in Haarlem werk, wou ik toch liever niet nogmaals in een nieuwe stad beginnen.”

Jeroen is werkzaam als constructief tekenaar, een vak dat hem goed van pas komt bij het verbouwen van een monumentale woning: “Ja, ik weet alles van constructie, al ben ik op de werkvloer minder goed… Maar we krijgen veel hulp van vrienden en familie. Alle elektra moest bijvoorbeeld vervangen worden, maar gelukkig is één van mijn vrienden electrien.”
Maartje: “Mijn vader heeft ook veel ervaring met bouwen en verbouwen, dus die kunnen we ook voor veel dingen vragen.”

Vloerverwarming

“Als je eenmaal aan de slag gaat in zo’n oud pand, ontdek je steeds meer dingen die moeten gebeuren. De wc boven, bijvoorbeeld. We kwamen erachter dat de rioolbuis dertig jaar lang heeft gelekt…”
Jeroen: “Eigenlijk kun je wel zeggen dat alles wat je aanraakt, moet worden aangepakt. Zo waren we heel blij dat er vloerverwarming in het huis zat, maar ook die moet worden vernieuwd.”

De muren zijn inmiddels vakkundig gestuukt door een gespecialiseerd bedrijf. Maartje: “Maar we hebben zelf bijvoorbeeld de vloeren eruit gejekkerd. Ik voelde me wel zo stoer met dat zware apparaat!”
Jeroen: “Ja, ik ben ook heel trots op Maartje, want dat is echt mannenwerk, met zo’n grote klophamer!”
Maartje: “Het was ook noodgedwongen dat we veel dingen zelf doen, want voor veel klusjes die je eigenlijk door een specialist wilt laten doen, moet je echt geduld hebben. Loodgieters en electriens hebben het vaak zo druk! Die kunnen niet onmiddellijk tijd vrij maken. Het heeft wel 1,5 maand geduurd voordat we een dakdekker hadden gecharterd. Intussen gaan we dus gewoon door want we willen eind van het jaar verhuizen. Moet ook wel, want we hebben al vrienden uitgenodigd voor oud en nieuw!”

Stofvrij

Sinds het stel op 1 september de sleutel kreeg, zijn hun dagen overvol. Jeroen: “We houden hierboven één slaapkamer stofvrij en daar slapen we als we hier bezig zijn.”
Maartje: “Of als we ’s morgens in alle vroegte bijvoorbeeld de loodgieter moeten binnenlaten. Dan gaan we daarna naar ons werk in Haarlem en IJmuiden.”
Jeroen: “Het is wel vermoeiend allemaal. Het is op het ogenblik al heel netjes als ik een keer om 12 uur ’s nachts op bed lig.”
Maartje: “Daarom doen we af en toe ook bewust een avondje helemaal niks.”
Jeroen: “Even resetten en dan de volgende dag weer vol gas…”

Maartje: “Ik ben trouwens wel blij het tussen ons zo goed gaat!”
Jeroen: “Ze zeggen wel dat dit een test is voor je relaties maar die hebben we dan met vlag en wimpel doorstaan!”

Hebben jullie veel contact gehad met de monumenteninspecteurs van de gemeente?

Jeroen: “Bij de tweede bezichtiging van het huis was één van de inspecteurs erbij. En dat was maar goed ook, want de makelaar bleek heel weinig te weten van wat wel en niet mocht. Die had ons verteld dat we bijna alles in het huis zo moesten laten als het was maar uiteindelijk bleek dat alleen te gelden voor de originele delen: het houtwerk en de twee schouwen.”
Maartje: “Gelukkig maar, want anders hadden we zelfs die oude keuken moeten laten zitten…
Maar het was sowieso heel fijn om iemand erbij te hebben die er kijk op heeft. We kregen meteen te horen dat de kleur op de voordeur galgenrood is …”
Jeroen: “En dat de klokgevel niet origineel blijkt te zijn…”
Maartje: “Het was oorspronkelijk een trapgevel maar dat raakte op een gegeven moment uit de mode.”

Maartje: “Wij hebben het huis gekocht mét eventuele verborgen gebreken en dat maakte het extra spannend.”
Jeroen: “Maar het deskundige advies van monumentenzorg nam bij ons veel twijfel weg. Daardoor hebben we het toch aangedurfd. En omdat ik constructief tekenaar ben, had ik zelf al gezien dat het casco in elk geval goed is.”

Wanneer denken jullie klaar te zijn?

Maartje: “Nooit! Volgens mij zul je in zo’n huis altijd wensen blijven houden.”
Jeroen: “In elk geval de komende twee jaar zijn we nog druk bezig als we kijken naar de plannen die we hebben.”
Maartje: “Maar we hebben afgesproken dat het fulltime klussen in december voorlopig even ophoudt.”
Jeroen: “Zodat we ook een keertje op de bank kunnen ploffen…”

Maartje: “En kunnen genieten van het buurtje. Want ondanks dat we in een stad wonen, is dit echt een buurtje waar iedereen elkaar kent.”
Jeroen: “Een dorps gevoel middenin de stad. Ik vind dat heel fijn!”
Maartje: “We hebben al heel veel buren ontmoet enne…” (hardop lachend): “zelfs al een leverworst gewonnen bij de buurtbingo!”