Terug naar het overzicht

Marie France Kiel van Dorpskerk Grootschermer over kerkenvisie

“Elkaar inspireren met out of the box ideeën”

Marie France Kiel is secretaris van de Stichting tot Behoud en Exploitatie van de Dorpskerk Grootschermer. De Stichting is opgericht in 1992, toen er een einde kwam aan de kerkdiensten in het gebouw: “Wat ik het leukste vond het werken aan de kerkenvisie, is elkaar ontmoeten in fysieke bijeenkomsten en elkaar inspireren met out of the box ideeën!”

“Omdat we in de coronaperiode begonnen met de kerkenvisie, waren er in het begin vooral digitale bijeenkomsten. Zo hebben we wel stappen kunnen zetten, maar ik werd het meest enthousiast van de momenten dat je anderen ontmoet en ook van hen hoort waar zij staan en waar ze mee bezig zijn.

Na afloop van de bijeenkomst in de Grote Kerk in de Rijp kwamen er bijvoorbeeld verschillende mensen naar mij toe. Sommigen vroegen zich af wat voor kerk dat dan is, die dan Dorpskerk in Grootschermer. En anderen hadden mijn verhaal gehoord over het geven van rondleidingen voor kinderen en vonden dat een goed idee. Ze vroegen zich alleen af hoe we dat aanpakten.” (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Vertel eens over die kinderactiviteit?

“Ik hoorde toevallig dat ze het op de Driessenschool bij ons in het dorp over het geloof hadden. Het is een openbare basisschool, dus ze zijn van huis uit niet bekend met religie. Vandaar dat ik aanbood om de leerlingen rond te leiden in de Dorpskerk. Zo heb ik een aantal kinderen over de vloer gehad van groep 4 tot en met 8. Zelf ben ik protestants opgevoed, dus van jongs af al bekend met kerken. Voor mij is het heel normaal dat er een dominee op de kansel staat, maar dat is een fenomeen dat veel kinderen van nu niet kennen. Ik liet dus een kind op de kansel staan en doen alsof hij dominee was.

Doopjurk

Maar ik had bijvoorbeeld ook mijn doopjurk mee. Dat is natuurlijk zo’n hele lange jurk. Dus ik hield hem omhoog en vroeg hoe oud de kinderen dachten dat ik was toen ik die jurk aan had. 12 dachten ze… Maar in werkelijkheid was ik nog maar een paar maanden oud. Ik vertelde dat je dan dus water over je hoofd kreeg en ik had een kinderbijbel mee. Ook vertelde ik iets over de tien geboden, waar in feite de hele westerse samenleving op gebaseerd is. Niet stelen, goed zijn voor een ander, enzovoort. Ook liet ik een collectezak zien. ‘Wat denk je dat dit is?’ vroeg ik. Iets waar je vlinders mee kunt vangen, dachten de kinderen… Ook het kerkorgel hebben we bekeken en ik heb verteld hoe zo’n instrument werkt.

Doe-orgel

Mijn afsluitende boodschap was steeds dat ik de hoop uitsprak dat zij later ook goed voor deze kerk zouden gaan zorgen. Een aantal kinderen vond het bezoekje aan de kerk zo leuk dat ze nog wel een keer terug wilden komen.  Zo heb ik ook al eens een activiteit georganiseerd met het Doe-orgel. Dat is een initiatief van Vrienden van het Orgel waarbij kinderen de werking van een orgel leren door met elkaar een houten orgel te bouwen. Dat was ook een groot succes.

Boeken- en puzzelmarkt

Maar dat zijn slechts enkele voorbeelden van wat we allemaal organiseren in de kerk. Er zijn voorstellingen en exposities, pas hadden we de eerste boeken- en puzzelmarkt in de kerk en we zijn bezig met een muziekfietstocht op tweede pinksterdag, samen met de Grote Kerk van Schermerhorn, Noordeinder Vermaning  en de Hervormde kerk in Stompetoren. Op Open Monumentendag boden we mensen met enige ervaring de kans om op ons kerkorgel te spelen. Een mevrouw die daarop af kwam, komt nu bijna elke week spelen en daar zijn we heel blij mee, want het is belangrijk dat het orgel gebruikt wordt.

Met een kerkenveiling in oktober, waarbij iedereen in het dorp iets bijdroeg, hebben we onlangs 22.000 euro opgehaald. Dat geld gaat grotendeels naar het herstel van de fundering van de kerk. Want dat is op dit moment onze grootste zorg.”

Lees ook: Kerkenvisie gepresenteerd en de interviews met Simon Binnendijk en Klaas Telgenhof, loods herbestemming van de provincie Noord-Holland.

Judith Flapper