Terug naar het overzicht

Monumentale status voor protestantse kerk Schermerhorn

De protestantse kerk in Schermerhorn is sinds vorige week een gemeentelijk monument. Het college van burgemeester en wethouders voegde de kerk toe aan de monumentenlijst en de eigenaar en gebruikers van de kerk zijn blij! Mocht je de kerk nog niet kennen, wij stellen dit lieftallige monument graag aan je voor!

Aan het Westeinde in Schermerhorn, staat op nummer 88 een charmant kerkgebouw dat precies honderd jaar geleden gebouwd werd. Het was de vervanger van een kerk die gebouwd was tussen 1908 en 1911 maar die al in 1923 verloren ging door brand.
De huidige kerk is bescheiden van formaat maar de uitstraling mag er zijn. In Erfgoedmagazine 69 spraken we al met Aart Vijfvinkel, één van de rentmeesters van de kerkelijke gemeente en met Gijs Schuurhuis van COUP die sinds juli dit jaar als eigenaar van de kerk, zorgdraagt voor het beheer en onderhoud. COUP adviseert over erfgoed en herbestemming, maar koopt soms ook zelf historische locaties aan. De gebouwen worden dan gerestaureerd, verduurzaamd en in gebruik gehouden. 

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Gemeentelijk monument

COUP vroeg zelf de monumentale status aan voor dit kerkgebouw: “Het is een schattig kerkje op een onverwachte plek,” geeft Gijs aan in het interview. “Wat ons betreft verdient het de monumentale status.”
Dat is dus sinds vorige week een feit. Onze bouwhistoricus Jeroen van der Kuur heeft het gebouw uitgebreid bestudeerd om de monumentale waarden in kaart te brengen.

“De kerk is van cultuurhistorische waarde,” staat in zijn omschrijving, “als onderdeel van de kerkelijke geschiedenis van Schermerhorn, als de (voorheen) gereformeerde kerk van het dorp en de omgeving. De kerk heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de locatie aan het Westeinde, het historische dorpslint. En de kerk is van architectonische waarde vanwege de sobere expressionistische architectuur uit 1924.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Het is een zaalkerk met geveltoren en een kruisvormige dakconstructie boven de kerkzaal. De sobere bouwtraditie zie je terug in de bakstenen gevels en in de eenvoud van de constructie. De vensters van de kerkzaal en de toren hebben glas-in lood-ruiten die waarschijnlijk nog oorspronkelijk zijn. En in het interieur zie je verschillende eenvoudige art deco elementen. Het orgel is gebouwd in 1745 en is in 1929 in de toren, boven de entree geplaatst.

Deze kerk aan het Westeinde in Schermerhorn is binnen de gemeente Alkmaar het oudste oorspronkelijk gereformeerde kerkgebouw dat nog wordt gebruikt voor de eredienst. Lees het interview met Aart Vijfvinkel en Gijs Schuurhuis in Erfgoedmagazine 69: Mooie plannen voor kerken Schermerhorn en Stompetoren

Mooie plannen voor kerken Schermerhorn en Stompetoren 

De protestantse gemeente Schermer heeft twee kerken. Het kerkje aan het Westeinde in Schermerhorn en de kerk met de stompe toren in Stompetoren. Om deze mooie gebouwen te bewaren voor de toekomst, zijn er plannen gemaakt samen met de Coup Group.

Protestantse Kerk Schermerhorn kerkenpaspoort

Kleine expressionistische kerk met toren. Gebouwd ter vervanging van de in 1923 afgebrande eerdere Gereformeerde Kerk. De bakstenen kerk heeft een geometrische vormgeving die is opgebouwd uit rechthoeken en driehoeken.