Terug naar het overzicht

Mysterieuze reclameteksten op oude vloer in Emmastraat

Tijdens de verbouwing van een gemeentelijk monument aan de Emmastraat in Alkmaar zijn een paar mysterieuze oude teksten gevonden op hergebruikte planken van minstens honderd jaar geleden. De herkomst is nog niet helemaal duidelijk, maar er zou een verband kunnen zijn met het voormalige warenhuis van de familie Spruyt.

“Aan de gebruikte lettertypes kunnen we zien dat de teksten uit het begin van de vorige eeuw komen,” vertelt monumentenadviseur Anne Pauptit. “Dat geldt zowel voor de geblokte hoekige, als voor de zwierige Jugendstil letters. De letters zijn met koolzwarte verf op smalle (vloer)planken geschilderd. Het moment van de verwerking is duidelijk. Het huis is in 1907 gebouwd en in 1910 verbouwd en tijdens die verbouwing, moeten deze planken in de vloer zijn aangebracht.”

‘Soliede inrichting’

Op de planken lezen we onder meer de teksten ‘Reparatie’, ‘Paijglop 22’, Soliede inrichting’, ‘Koop’ en IJzersterk schilderwerk’. Anne: “Maar het verband tussen het huis en deze teksten is niet meteen duidelijk. Het woonhuis aan de Emmastraat werd zowel direct na de bouw in 1907 als tijdens de eerste grote verbouwing in 1910 bewoond door de familie Spruyt. Een naam die we kennen van het warenhuis aan de Langestraat, dat dus tot 1922 aan het Payglop was gevestigd.”

J. Balder

Het huis aan de Emmastraat werd gebouwd door J. Balder die het in eerste instantie verhuurde en vervolgens ook verbouwde. Anne: “Deze ondernemende architect en bouwer was op veel plekken in de stad betrokken bij nieuwe ontwikkelingen. En nu is dus de vraag of de gevonden planken met teksten voorheen een bouwschutting vormden, waarop de aannemer zijn eigen product aanprees. Een gebouw dat hij wellicht achter diezelfde schutting bouwde? Of is er zelfs een direct verband tussen de toenmalige bewoners, de familie Spruyt dus, en het bouwmateriaal? Zodra ik daar antwoord op heb, laat ik het weten!”
Wordt vervolgd dus…