Terug naar het overzicht

Nieuwe bewoners voor voormalig stoomgemaal

In het voorjaar van 2018 spraken we Remko Volkers en Rogier Roord in de Mijzenpolder bij Schermerhorn. Ze stonden aan het begin van een groot avontuur, het restaureren van een monumentale ruïne van een voormalig stoomgemaal en de aanbouw van een modern houten woonhuis. Voor de feestdagen gingen we weer eens langs om te kijken hoe het ze nu vergaat. Sinds twee maanden zijn ze helemaal over uit Amsterdam. Nu rijden de mannen, die samen een interieurbouwbedrijf runnen, dagelijks op en neer naar hun werkplaats in Amsterdam-Noord.

Modern woonhuis

De keuze voor een modern woonhuis naast het monumentale gemaal was bewust. Historiserend (ofwel zogenaamd historisch bouwen) zien de mannen als geschiedvervalsing. Het is duidelijk dat Remko en Rogier overal over nagedacht hebben. Ook het interieur. Dat bestaat uit een combinatie van enerzijds gladde en strakke wanden en anderzijds grove materialen als bakstenen muren en een ruw betonnen vloer. Ook hier is slim gebruik gemaakt van contrast. Toch is niet alles geheel naar wens verlopen: “Dat gaat om de gietijzeren goten. Er is nog maar één producent van gietijzeren pijp- en gootdelen. Maar toen ze geleverd werden, bleek wel het profiel overeen te komen met de originele goot, maar waren de goten minder diep.”

Stoomgemaal

Het naastgelegen gemaal dient nu als logeerkamer voor vrienden en familie. Bijvoorbeeld voor als de ouders van Rogier op bezoek komen uit Twente. Het oorspronkelijke gebouw is maar kort in gebruik geweest als stoomgemaal. Na de overgang op elektriciteit werd het een koeienstal. Het interieur is daardoor grotendeels verloren gegaan. Hier hebben beide heren heel wat werk verricht om alles in ere te herstellen. Een verdwenen kon uiteindelijk gerepatrieerd worden via een vorige bewoner. De bedrading was ook een uitdaging. Deze moest namelijk geaard en gecertificeerd zijn. “We hebben hemel en aarde moeten bewegen om zo origineel mogelijk draad- en schakelmateriaal te vinden dat voldeed aan deze eisen. Uiteindelijk hebben we het uit Italië laten komen.”

Rondom het huis

Nu het huis bijna klaar is, kunnen Remko en Rogier langzaamaan gaan nadenken over de tuin. Ook daarbij staat recht doen aan de geschiedenis voorop. Eén van de plannen is de oude watergang te restaureren die naar de vijzelgang onder het stoomgemaal loopt. Daarover wordt nog gesproken met het Hoogheemraadschap. Een ander plan is om een nieuwe, 16 meter hoge, schoorsteen te laten bouwen of een reeds bestaande schoorsteen naar Schermerhorn te verplaatsen. In Nederland is er nog maar één bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Voor dit plan hopen Remko en Rogier op steun van de Provincie.

Belangstelling

De afgelopen maanden is er veel belangstelling geweest voor het stoomgemaal. “In de zomer kregen we regelmatig fietsende passanten en vanuit het dorp is er ook veel betrokkenheid.” Het valt Remko op dat omwonenden veel kennis hebben van de lokale geschiedenis en natuur. Daarnaast verscheen er onlangs een artikel in het Erfgoed Magazine. Al die belangstelling valt toe te schrijven aan de ongelofelijke dosis doorzettingsvermogen en gevoel voor detail van beide heren. Ondanks dat het project nog niet voltooid is, kan je met recht stellen dat het nieuwe stoomgemaal een aanwinst is voor de hele omgeving.

Lees ook het eerdere interview met Remko en Rogier in Nieuwsbrief Erfgoed Alkmaar nr 51 (voorjaar 2018)

Sander van Alphen