Terug naar het overzicht

Onthulling laatste infopaneel Verzetsheldenroute

Op woensdag 4 mei wordt een informatiebord onthuld over verzetsheld Fritz Conijn. Dit paneel komt te staan aan de Fritz Conijnlaan, zijstraat van de Westerweg (vlakbij het gelijknamige tunneltje), genoemd naar deze jong gestorven verzetsheld. Dit paneel is het slotstuk van de verzetsheldenroute door de gemeente Alkmaar, die ons herinnert aan de mensen die om het leven kwamen door hun verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Woensdag om 14.30 uur onthult burgemeester Anja Schouten het paneel, samen met Doeko Bosscher, een neef van Conijn. Belangstellenden zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

De Alkmaarder Fritz Conijn was op 17-jarige leeftijd één van de jongste leiders van knokploegen in Alkmaar en Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meteen na de capitulatie in 1940 nam Fritz als padvinder deel aan het Nationaal Hulpcomité. Met zijn zwager Doeko Bosscher richtte hij de Alkmaarse Knokploeg op en ontpopte zich al snel als leider. Hij stapte over naar Amsterdam, waar hij steeds gevaarlijker missies uitvoerde. In 1944 werd hij in de val gelokt bij het vrijkopen van een gearresteerde verzetsvriend. Conijn werd kort daarna voor zijn daden gefusilleerd in kamp Vught, slechts 21 jaar oud. Sinds 1955 is zijn naam verbonden aan de Fritz Conijnlaan, waar ooit de padvinderij gevestigd was, waar hij lid van was. Het straatnaambord werd destijds onthuld door zijn moeder. Conijns neef, de zoon en naamgenoot van Doeko Bosscher, beschreef in zijn boek ‘Haast om te sterven’ de oorlogsjaren van Conijn. Bosscher onthult samen met burgemeester Anja Schouten het paneel over zijn oom.

Verzetsheldenroute

De verzetsheldenroute gaat door de hele gemeente Alkmaar langs herdenkingsmonumenten en plekken waar dramatische gebeurtenissen plaats vonden. Zoals de Slag bij Rustenburg in Schermer en de moord op twee Rijper verzetsmensen in Noordeinde.

Op sommige locaties staat een informatiepaneel. Een eerste paneel werd vorig jaar onthuld bij de opening van het Bram Daalderhof, op Daalders geboortedag 7 mei. Burgemeester Schouten: “Met elkaar kunnen we de namen levend houden, van de verzetsmensen die zijn gestorven voor onze vrijheid. Deze route brengt hun verhaal ook voor toekomstige generaties dichtbij.”

De route, die geschikt is voor wandelaars en fietsers, is ontstaan in samenwerking met Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland, Historische Kring Ursem, de Historische Vereniging Alkmaar en het Regionaal Archief Alkmaar. Je vindt de route op alkmaaropdekaart.nl bij het thema Tweede Wereldoorlog.