Terug naar het overzicht

Rosanne en Ruben lopen stage bij het monumententeam

Over de toekomst van het molenambacht en het digitaliseren van erfgoed

Erfgoed is hot. Dat zie je aan de belangstelling bij jonge mensen om stage te lopen bij het Erfgoedteam. Dit najaar heeft het monumententeam zelfs twee stagiaires. Rosanne Duivestein en Ruben de Smidt. Rosanne rondt dit studiejaar haar opleiding Cultureel erfgoed af aan de Reinwardt Academie en Ruben zit in het derde jaar van de opleiding Built environment, richting architectuur. Beiden kozen voor de vakgroep Erfgoed van de gemeente Alkmaar voor hun stage: “Je komt hier echt in een warm bad.”

Kozen jullie bewust voor een stage bij een gemeente?

Ruben: “Ik koos vooral heel bewust voor erfgoed. En dat dat in dit geval bij een gemeente is, is voor mij mooi meegenomen. Ik heb een chronische longaandoening, waardoor ik geen hele dagen kan maken en daar gaat de gemeente heel relaxt mee om.”

Rosanne: “Ik had in eerste instantie zeker niet aan een gemeente gedacht, want ik had altijd het idee dat ik de museumwereld in zou gaan. Daar is mijn opleiding ook heel erg op gericht. Maar ik wilde sowieso iets met Alkmaar omdat ik daar woon en ik de meeste verbinding voel met deze stad. Ik dacht aan Stedelijk Museum Alkmaar maar toen ik een keer in gesprek was met onze buren, wezen zij mij op de vakgroep Erfgoed van de gemeente. Ik heb ze benaderd en mocht meteen komen praten. En in dat gesprek ontdekte ik eigenlijk dat ik meer heb met immaterieel erfgoed.”

Nu zijn monumenten en archeologie niet direct immaterieel…?

“Nee, dat klopt. Maar ik heb in mijn eerste jaar op de academie onderzoek mogen doen naar het maken van kaas op schapenboerderijen. En dat is me steeds bijgebleven! Ik vond dat zo leuk, die verbinding tussen het ambacht en de plek. En toen ik dat vertelde in het gesprek met het erfgoedteam, kwamen we uit op het molenambacht. Er zijn veel molens en molenaars in de gemeente Alkmaar. En het vak van molenaar is het eerste ambacht dat ook op de UNESCO lijst staat voor werelderfgoed. Hoe kun je dat bestendig maken voor de toekomst? Dat mag ik gaan onderzoeken. Dus ik ben me alvast gaan verdiepen in het ambacht en we hebben een tochtje gedaan langs een heleboel molens in de gemeente. Onder begeleiding van Christiaan, onze stagebegeleider, als bouwkundige gids.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Foto’s Rover Images | Rob Verhagen

Waar bestaat jouw stage uit, Ruben?

Ruben: “Voor mij is dit een beroepsoriënterende stage, zoals dat heet. Ik heb geen opdracht, maar ik moet vooral meelopen en zoveel mogelijk leren. Verder help ik het team met de opstartfase van het digitaliseren van het erfgoed in Alkmaar. Het is de bedoeling zoveel mogelijk fysieke erfgoedobjecten in een 3D-computeromgeving te zetten. Ik heb voor deze studie een IT-opleiding gevolgd dus ik heb veel kennis op dat gebied waar ik het team mee van dienst kan zijn. Zo maken we gebruik van programma’s als LIDAR, fotogrammetrie en laser.

Doel is om meer inzicht te krijgen in wat voor monumenten er zijn in de gemeente en hoe de staat van die monumenten is. Het is ook een manier om meer connectie met de monumenten te krijgen. Ze worden beter bereikbaar, want we plaatsen uiteindelijk alle modellen online. En dat het van belang kan zijn om zo’n 3D-model te hebben, kun je zien aan de Notre Dame in Parijs. Dat gebouw is ooit ingescand voor het spel Assassin’s Creed Unity. Toen de kerk later plotseling afbrandde kwam dat 3D-model opeens heel goed van pas.

Inmiddels worden die 3D-modellen dus heel bewust gemaakt. En we doen dat niet alleen van monumenten maar ook van archeologische objecten. Zoals bijvoorbeeld die beerput die bij de Waag die onlangs gevonden is. Voor mij is dit heel leuk om te doen. Zo kan ik mijn werk combineren met één van mijn hobby’s, fotograferen. En ik ben verliefd op oude gebouwen, dus dit is alleen maar leuk!”

En hoe bevalt het tot nu toe bij het Monumententeam van de vakgroep Erfgoed?

Ruben: “Mijn eerste indruk is dat het werk hier heel divers is. Dit is natuurlijk iets heel anders dan een ontwerpstudio. Maar ik weet ook nog niet zo zeker of ik wel architect wil worden. Hier ontwerp je niet maar je zit wel in een heel interessante wereld. Je krijgt nu ook te zien wat er gebeurt tussen het moment dat je een ontwerp indient voor een vergunning en het terugkrijgt met een stempel. Die bureaucratie krijg je als architect niet mee. Maar het grappige is dat ik merk dat er binnen de gemeentelijke organisatie net zoveel weerstand lijkt te zijn tegen bureaucratie als daarbuiten.

Tijdens de lunch lopen we met de collega’s vaak een rondje door de stad. Dan staan we gebouwen soms volledig te analyseren. Zo krijg je heel veel mee van de cultuurhistorie en dat vind ik heel interessant. Misschien ga ik hierna wel een master doen in architectuurgeschiedenis…”

Rosanne: “Ik vind het heel fijn dat ik de ruimte krijg om me echt te verdiepen in de immateriële kant van het erfgoed. De opleiding wil dat je je onderzoek zelfstandig uitvoert en ook daar krijg ik alle ruimte voor. En tegelijkertijd worden we als stagiaires heel erg meegenomen in de dagelijkse dingen die gebeuren. Dat geeft heel veel afwisseling. En omdat je met mensen zit met verschillende vakgebieden en specialiteiten geeft mij dat ook inspiratie om dingen vanuit een andere kant te bekijken. Vanuit digitalisering bijvoorbeeld of duurzaamheid…”

Aanrader

“Ik kan iedereen aanraden om hier stage te lopen. Je komt echt in een warm bad. En je wordt overal voor uitgenodigd en meegenomen. Ik was er nog maar net en ik mocht al mee op werkbezoek in Enkhuizen. Je wordt echt overal bij betrokken en dat is heel prettig.”

Ruben: “Inderdaad! In mijn eerste week gingen we naar het Openluchtmuseum in Arnhem. De sociale cohesie is hier gewoon heel groot. Dus als je iets hebt met erfgoed, zou ik zeker overwegen om hier stage te gaan lopen.”

Judith Flapper