Terug naar het overzicht

Slowaaks gezin tovert Koorstraat 10 om in comfortabel woonhuis

“Alles wat je ziet, is gaandeweg ontstaan”

Marek en Monika Rendek wonen sinds enkele maanden, samen met zoon Michael, in hun huis aan de Koorstraat 10. Het gezin verruilde hun Amsterdamse appartement voor dit rijksmonument naast de Grote Sint Laurenskerk en sloeg flink aan het verbouwen. Met als gevolg dat het pand weer gezien mag worden, zowel van binnen als van buiten. Onlangs kochten ze het naastgelegen huisje op nummer 8 erbij. En ook daar wordt nu flink verbouwd.

We beginnen met een rondleiding door het huis, dat een verrassend moderne inrichting heeft. Op een heel eigen manier combineert het Slowaakse stel oud met nieuw en puur Hollands met Slowaaks. De moderne keuken is gemaakt in het bedrijf van de zwager van Marek in Slowakije maar Piet-Jan van den Kommer deed de finishing touch met grof houten fronten met leren grepen.

Na de rondleiding praten we verder bij een kop koffie bij Sencha Lunchstore, pal tegenover het mooie pand aan de Koorstraat. Een plek van bijzondere betekenis voor Monika en Marek: “Hier is het eigenlijk allemaal begonnen. We woonden al een tijdje in Amsterdam en waren op zoek naar een koophuis. Maar ja, ons appartement was lekker ruim en als je dezelfde hoeveelheid ruimte wilde kopen in Amsterdam, betaalde je de hoofdprijs… Op een dag hadden we vrienden op bezoek en besloten we een bezoekje aan Alkmaar te brengen. Daar waren we zelf ook nog maar twee keer geweest, maar we vonden het een erg leuk stadje.”

Meteen verkocht

“Toen we hier zo zaten, zagen we het Te Koop bord aan de gevel aan de overkant. In die tijd was het onze gewoonte om bijna elk pand dat we te koop zagen staan onmiddellijk op te zoeken op Funda. Monika was meteen verkocht. Ze zou het liefst meteen gaan kijken.
Ik twijfelde, want ik zag op tegen het reizen naar mijn werk in Amsterdam. Maar goed, we zijn gaan kijken en besloten een bod te doen. Dat werd niet geaccepteerd en we kwamen ook niet dichter bij elkaar, dus wij gingen gewoon verder met zoeken.
Tot een half jaar later de eigenaar van het pand weer aanklopte met de mededeling dat hij ons eerste bod toch accepteerde…”

De restauratie van het pand pakte uiteindelijk een stuk ingrijpender uit dan aanvankelijk gedacht. Marek: “Het huis zag er goed uit toen we het kochten, het was nog niet zo lang geleden gerenoveerd. Maar toen ik begon met het strippen van één van de muren, kwamen we tot de ontdekking dat het helemaal niet goed geïsoleerd was. Toen hebben we meteen alles er maar uitgehaald en opnieuw onderhanden genomen, maar dan goed.”

De juiste mensen

Marek is blij met de adviezen die hij tijdens het proces kreeg van Erfgoed Alkmaar: “Dat is een perfecte samenwerking! Dit is natuurlijk ook nieuw voor ons, maar we hadden goede gesprekken. Wij vertelden wat we wilden en zij gaven advies. Daarbij bewogen ze heel erg mee met onze ideeën. Nu waren die ook niet zo extreem hoor. En heel fijn was natuurlijk dat ze ons konden helpen aan de juiste mensen, die gespecialiseerd zijn in werken aan monumenten. Als je die hebt, dan lukt echt alles!”

Op die manier raakte ook André Besteman bij het pand betrokken: “Het begon twee jaar geleden met het vervangen van alle 83 raampjes door Van Ruysdaelglas. Dat is isolerende beglazing, speciaal voor monumenten. Intussen ontdekte Marek dus dat het huis helemaal verkeerd geïsoleerd was. En daarbij kwam hij ook nog eens twee rotte balken tegen. Toen hij mij vroeg ernaar te komen kijken, ontdekten we er zo nog vijf. Vervolgens hebben we in samenwerking met Poland Bouw en het bouwadviesbureau van Ed Kueter de koppen van de balken laten vervangen.”

Gedisseld

Ook het opknappen van het plafond bleek meer werk dan gedacht Marek: “Ik wilde het plafond tussen de balken gaan schilderen, maar het hout moest worden vervangen. Dus ook dat heb ik bij André neergelegd.”
André: “De oude vloerdelen waren zo slecht, dat we besloten hebben om platen multiplex tussen de balken te monteren. Die heb ik met een schaaf helemaal gedisseld, zoals we dat noemen, zodat de structuur er weer oud uitziet. En precies op de maat van de oude vloerdelen heb ik er groeven in getrokken, zodat het eruitziet zoals het oorspronkelijk was.”

Marek: “De balken wilde ik eigenlijk kaal halen en schilderen maar ik kreeg het advies van Erfgoed Alkmaar om ze te laten schilderen in een eiken look. Dat is iets wat vroeger heel veel werd gedaan en ook daar heb je dus weer specialisten voor.”
De techniek die hiervoor gebruikt is, wordt ook wel ‘houten’ genoemd. Het is een methode die vroeger veel werd toegepast om een interieur een belangrijke indruk te laten maken. Op dezelfde manier werden houten schouwen of pilaren wel eens voorzien van een marmeren structuur. Het voordeel van het toepassen van deze techniek in het pand aan de Koorstraat is, dat op deze manier alle historische verflagen die op de balken zitten, bewaard kunnen blijven.

Gaandeweg

“Ik heb hier heel wat dagen doorgebracht met mijn laptop. Dan ging ik bij de Sencha Lunchstore zitten werken, zodat ik een oogje in het zeil kon houden.
Het lastige was namelijk dat ik geen kant-en-klaar project had met tekeningen die ik kon neerleggen bij een bedrijf. Alles wat je nu ziet, is gaandeweg ontstaan. Ik moet in zo’n ruimte staan en dan ontstaan de ideeën, dan zie ik helemaal voor me hoe het moet worden.”

De zolder van het pand op nummer 10 is jarenlang in gebruik geweest als Bed & Breakfast en heeft dan ook een aparte ingang, aan de Kerkstraat. Tijdens het eerste deel van de verbouwing heeft het gezin hier gebivakkeerd maar inmiddels wonen ze beneden en wordt de zolder opgeknapt. Marek: “We weten nog niet zeker of we daar weer een Bed & Breakfast van maken. Wat we wel hebben geleerd in de periode dat we daar zelf woonden, is dat je eigenlijk met heel weinig vierkante meters toe kunt. Je hebt helemaal geen groot huis nodig. Vandaar dat we het huis op nummer 8 intact laten en als geheel gaan verhuren. We gaan niet, zoals we ook hebben overwogen, doorbreken naar nummer 10.”

Houtsnijwerk

Binnen moet nog het één en ander gebeuren. Zoals bijvoorbeeld het aftimmeren van de badkamer met uitzicht op de Grote Sint Laurenskerk, overigens voorzien van een wel heel bijzondere wand. Marek: “Dat is houtsnijwerk van Bali. Het waren allemaal verschillende stroken van teakhout, die we vonden bij een winkel met gebruikte materialen. De eigenaar van de winkel wist zelf ook niet wat je ermee zou kunnen, maar ik zag het opeens voor me als wand in onze badkamer!”
En ook dit was weer een mooie klus voor André Besteman: “Voor het specialistische werk haalt Marek mij er meestal bij. Ik vind het erg leuk om aan zo’n monument te werken. Je krijgt er in de loop van de tijd echt een band mee. Extra leuk is ook de waardering van de mensen die langs lopen. We krijgen vaak te horen dat mensen blij zijn dat het pand er weer zo goed uitziet!”

Voegwerk

Aan de buitenkant is het pand op nummer 10 inderdaad weer om door een ringetje te halen. Behalve alle ramen, is ook het voegwerk aangepakt. Ook deze klus is geklaard door een kenner op het gebied van monumenten. “Wij zijn een erkend voegbedrijf op het gebied van zogeheten URL historisch voegwerk,” vertelt Dennis Rijkers van voeg- en metselbedrijf Rijkers. Ik ben zowel gespecialiseerd in metselwerk als in voegwerk en die combinatie komt niet zoveel voor. Waar we bij de voorgevel aan de Koorstraat 10 rekening mee moesten houden, is dat er van oorsprong mooie dunnen snijvoegen waren. Net getekende lijnen, zeg maar. Dat vraagt om heel mooi dun metselwerk, met weinig ruimte tussen de stenen. Als je dan opnieuw gaat voegen, gaat het erom dat je het oude voegwerk heel zorgvuldig verwijdert, zonder de stenen te beschadigen. Als je het te grof uithakt, wat jammer genoeg maar al te vaak gebeurt, kun je het namelijk nooit meer goedmaken.
Ik heb daar een speciaal machientje voor. Dat verpulvert de kalkmortel op zo’n manier, dat ik de steen er helemaal uit kan halen en als het nodig is kan repareren.

Aan de kant van de Kerkstraat heb ik er op die manier wel 200 stenen uitgehaald en gerepareerd. Omdat daar jarenlang weer en wind op heeft gestaan, hadden die stenen het meest te lijden gehad. Voor mij is het een uitdaging om het er weer uit te laten zien alsof het origineel is. Ook dit was weer een mooie klus. Als geboren en getogen Alkmaarder ben ik altijd heel blij en trots dat ik deze dingen mag doen in onze mooie stad!”