Terug naar het overzicht

Stagiaire Reinwardt Academie laat zich twee dagen onderdompelen in Alkmaars erfgoed

Zoë Gelderman is tweedejaarsstudente aan de Reinwardt Academie, de erfgoedopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten. Voor een meeloopstage van twee dagen, klopte ze aan bij het Erfgoedteam van de gemeente Alkmaar, dat haar twee dagen lang onderdompelde in de Alkmaarse erfgoedwereld. En met succes: “Dit was mijn leukste stage tot nu toe!”
In onderstaand dagboekje neemt ze ons mee in haar belevenissen met de gemeentelijke monumentenadviseurs.

“Bij aankomst werd ik warm verwelkomd door team Erfgoed Alkmaar en ik werd meteen aan het werk gezet. Voor een rubriek in de lente-editie van Erfgoedmagazine Alkmaar zochten zij nog naar een afbeelding. Die mocht ik vervolgens zoeken in het Verklarend woordenboek van de westerse architectuur en bouwhistorie van Haslinghuis en Janse. Een boek dat belangrijk is voor mensen die zich bezighouden met bouwkunde. Er staat van alles in over bouwkundige termen, hoe bepaalde onderdelen heten. Je kan echt in het boek verdwijnen.” (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Stadhuis

“Omdat ik op zoek was naar antwoorden op vragen als ‘wat houdt erfgoed in voor de gemeente?’ en ‘wat is monumentenzorg nou echt?’ kreeg ik ook een rondleiding door het stadhuis. Daarbij kreeg ik uitleg over de wetgeving op het gebied van erfgoed. Hoe er beslissingen worden genomen en wat de erfgoedspecialisten voor rol hierbij hebben. Natuurlijk kon ik het niet laten om een foto te maken van dit geweldige glas-in-loodraam met de tekst Alcmaria Victrix (Alkmaar overwinnaar)”

Detail op dinsdag

“Ons volgende klusje was foto’s maken voor ‘Detail op dinsdag’. Een wekelijkse Instagram post van Erfgoed Alkmaar met een foto van een detail uit de gemeente. Daarbij wordt dan informatie gegeven over bijvoorbeeld de maker, het jaartal, hoe het is gemaakt, enzovoort.”

(Zoë verzorgde samen met monumentenadviseur en tevens stagebegeleider Christiaan Griffioen de aflevering van Detail op dinsdag van 25 april). (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Voordam 11 en 12

“Na het foto’s maken, werd ik meegenomen naar een afspraak in de stad. Doel van deze afspraak was het controleren van het bouwjaar van twee panden. Tegelijkertijd bekeek Jeroen, de bouwhistoricus, welke balken en delen van het gebouw behouden moesten worden en wat eventueel gesloopt kon worden.”

(Het gaat hier om Voordam 11 en 12, waar voorheen de Alkmaarsche Courant gevestigd was. In deze twee panden, allebei een monument, komen straks negen appartementen.)

“Op de foto zie je Jeroen met zijn hoofd in het plafond. Ik vond het een leuk voorbeeld van hoe interessant en leuk maar ook hoe intensief het erfgoedwerk vaak is. En je weet dus nooit waar je belandt met dit soort werk…”

Huis met de kogel

“De tweede dag begon bij het Huis met de kogel, een beroemd monument aan de Appelsteeg in Alkmaar. Hier gingen we in gesprek met de eigenaren van Luttik die graag gebruik willen maken van het Huis met de Kogel. In overleg met de monumentenadviseurs werd gekeken hoe zij dit het beste kunnen aanpakken. Welke kleuren bijvoorbeeld bij dit pand horen en wat wel en niet gesloopt mag worden.”

(Luttik is het boutique hotel tegenover het Huis met de Kogel. De eigenaren zijn in gesprek met Van Alckmaer voor Wonen, de eigenaar van het monument over gebruik van dit pand voor de ontvangst van publiek, red.). (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Kleuronderzoek

Vervolgens ging Zoë met monumentenadviseur Anne Pauptit naar een gemeentelijk monument aan de Baangracht 75.
Zoë: “Aangezien de eigenaar het huis wilde onderhouden en opnieuw wilde schilderen, zijn we in gesprek gegaan over de mogelijkheden. Ook werd een kleuronderzoek gedaan.
Bij een kleuronderzoek ga je op zoek naar een onderdeel van het huis dat nog in originele staat is. Dat kan je bijvoorbeeld zien aan bepaalde bouwtekeningen en de bouwstijl van het huis. Vervolgens ga je met een mesje de verschillende lagen verf er vanaf schrapen totdat je bij de eerste laag komt. Hierbij laat je van elke laag een stukje zichtbaar zodat je alle lagen verf kan vergelijken met elkaar. Vervolgens zou je verder onderzoek kunnen doen naar de kleuren die passen bij die tijd. Dit onderzoek doe je vervolgens bij verschillende onderdelen van het pand.”

(De resultaten van een kleuronderzoek stellen de eigenaar van een monument in staat om te kiezen voor een verfkleur die overeenkomt met de originele kleur van het huis. In dit geval zou dat bijvoorbeeld monumentengroen kunnen zijn, red.)

Leukste stage

Zoë’s conclusie na twee dagen meeloopstage:
“Vóór deze opleiding, heb ik een mode-opleiding gedaan, dus ik heb al heel wat stages achter de rug. Maar dit was echt de leukste tot nu toe! Ik heb echt meegemaakt hoe het werk van het erfgoedteam eruit ziet en hoe monumentenzorg werkt in de dagelijkse praktijk. Ik mocht mee naar afspraken en werd overal bij betrokken. Heel interessant vond ik het. Maar ik merkte ook dat deze materiële kant van het erfgoedvak misschien toch niet echt iets voor mij is. Ik denk dat ik in de toekomst meer wil doen met immaterieel erfgoed. Tradities, gewoontes, enzovoort. Maar dit was heel leuk om mee te maken. Met als afsluiting een interessante puzzeltocht door het Regionaal Archief Alkmaar, waar het hele erfgoedteam aan deelnam en waar ik ook voor werd uitgenodigd.”

Zoek je ook een leuke stageplek en heb je bijvoorbeeld kennis van bouwgeschiedenis of architectuurgeschiedenis? Stuur ons een e-mail en wie weet hebben we een leuke match!