Terug naar het overzicht

Vensters op de wereld

Tien films over de museale aspecten van de Grote Kerk Schermerhorn

Wie nog nooit de Grote Kerk van Schermerhorn van binnen heeft gezien, móet haast wel een bezoekje overwegen bij het zien van de film over de adembenemende schoonheid van de gebrandschilderde ramen en het licht-effect dat ze veroorzaken in de kerk. Henkje Koning, secretaris van de kerk is enthousiast:  “Onze kerk is natuurlijk toch een prachtig monument. En deze film levert een belangrijke bijdrage aan ons doel om de kerk open stellen en al het moois te laten zien”.
De kerk over de gebrandschilderde ramen is inmiddels niet meer de enige film die over de kerk gemaakt is. Onderaan het artikel staan de links naar de films over nog meer museale aspecten van de Grote Kerk in Schermerhorn.

Bekijk hieronder de film over de Kerk

“Met de Vereniging van beheerders van monumentale kerkgebouwen hadden we pas een conferentie over het onderwerp ‘de kerk als museum’. Er is zoveel moois te zien in kerken, maar wat doe je ermee, wordt het ook daadwerkelijk gezien?
Het Catharijnenconvent, dat met veertien kerken en twee synagogen in Nederland ‘Het grootste museum’ vormt, had een film laten maken over dit onderwerp. En dat bracht me op het idee om ook het moois in onze kerk te laten filmen. We hebben dezelfde filmer benaderd en die heeft er een prachtig document van gemaakt.”

Verbinding met zee

In de film over de gebrandschilderde ramen komt ook Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum aan het woord. Hij haalt de directe verbinding aan die Schermerhorn in de zeventiende eeuw nog had met het IJsselmeer (toen nog Zuiderzee): “Daardoor was er een verbinding met de hele wereld. En dat maritieme element, vind je in de hele kerk terug,”  zegt hij in de film.

Henkje: “Op onze ramen wordt onder meer de oorlogsstrijd uitgebeeld in de zestiende eeuw, waarbij Alva werd verdreven en waarna Nederland koos voor Willem van Oranje.  Over die vroegere verbinding van Schermerhorn met open zee en alles wat dat met zich meebracht, heeft Ad Geerdink een lezing gegeven in de kerk. Ook die is op film vastgelegd en die verwachten we binnenkort te kunnen laten zien.”

De film over de gebrandschilderde ramen is mogelijk gemaakt dankzij een legaat dat de Grote Kerk een aantal jaar geleden ontving van een inwoner van Schermerhorn. Ook een groot deel van de recente restauratie is hiervan betaald.

Bekijk ook de films over:

De gewelven en koperstukken
Schepen en zeeslagen
De bouw van de kerk
De graven van Schermerhorn
Let op ordonnantie
De schoolmeester, Cornelis Houtkoper en de piskijker
Eén wijzer op de klok
De wapens van de Gecommitteerde Raden
De geheimen van de toren