Terug naar het overzicht

Volgend jaar ook rondleidingen in toren Grote Kerk Schermerhorn

De Grote Kerk in Schermerhorn is een pareltje in onze gemeente. Met onder meer de indrukwekkende zeventiende-eeuwse gebrandschilderde ramen die de hele geschiedenis van het gebied verbeelden. De rondleidingen in de kerk zijn geliefd, maar tot nu toe bleven die beperkt tot de begane grond. Dat gaat, als het goed is veranderen. De stichting Vrienden van de Grote Kerk in Schermerhorn wil vanaf volgend jaar ook rondleidingen aanbieden in de toren: “Het uitzicht is magnifiek!” De gesprekken met de gemeente, die eigenaar is van de toren, zijn inmiddels vergevorderd.

Peter Smidt, coördinator onderhoud en projecten bij de afdeling Vastgoed van de gemeente, beheert en onderhoudt onder meer de gemeentelijke en rijksmonumenten die eigendom zijn van de gemeente Alkmaar. “De toren van de Grote Kerk van Schermerhorn is van de gemeente en we zijn al enige tijd met de Vrienden van de Grote Kerk in gesprek. Zij willen een bezoek aan de toren voor publiek mogelijk maken, dus we zijn gaan kijken wat ervoor nodig was om dat te realiseren.”

Trappenplan

“De gemeente Schermer, waar Schermerhorn tot 2015 bij hoorde, had de toren al beter beloopbaar gemaakt. Maar het was nog wel een riskante situatie. Vervolgens is er een trappenplan gemaakt door architect en dat is drie jaar geleden gerealiseerd. Maar als je er publiek wilt toelaten, heb je te maken met arbo-eisen. Dus er kwam een risico-inventarisatie. Welke risico’s kom je tegen als je de toren beklimt? Daar kwam dus een rapport uit met eisen waar je aan zou moeten voldoen.
Die hadden betrekking op de hoogte van de balustrade, de verlichting, op bepaalde punten een signalering om te voorkomen dat je je hoofd stoot, enzovoort. De nodige maatregelen zijn geïnventariseerd en de kosten inzichtelijk gemaakt.”

College akkoord

“Als eigenaar van het gebouw ben je aansprakelijk als er iets gebeurt, dus je moet ervoor zorgen dat je er alles aan hebt gedaan om die risico’s te minimaliseren. En vervolgens moet de stichting zorgen voor opgeleide personen om de mensen te begeleiden, met onder meer een diploma bedrijfshulpverlening . Dat is allemaal gelukt en het college van burgemeester en wethouders is inmiddels akkoord gegaan. Als wij zorgen voor goede afspraken met de kerk en nadat alle maatregelen zijn genomen.

Bij afspraken kun je bijvoorbeeld denken aan een begeleider voorop en een begeleider achteraan, een maximale hoeveelheid mensen die tegelijkertijd naar boven gaat, geen mensen mee naar boven voor wie vanwege hun gezondheid traplopen bezwaarlijk is, enzovoort. Daar zijn we nu mee bezig. En we gaan dus binnenkort de toren aanpassen…”

Hele klim

Maurice Peeters, voorzitter Stichting Vrienden van de Grote Kerk is enthousiast: “Heel fijn dat dit nu inderdaad gaat gebeuren. Wij staan er helemaal klaar voor. We hebben een groep jonge mensen van rond de 40 opgeleid voor deze rondleidingen en die vinden het erg leuk om te doen. Die leeftijd vonden we belangrijk, want het is een hele klim en daar moet je echt fit voor zijn. moet ook wel jong zijn want hele klim.
Maar de beloning is groot want het uitzicht vanuit de toren is fenomenaal . De klim zelf is al een avontuur maar dan kom je dus boven en kijk je uit over die prachtige polder!
We gaan trouwens nog iets leuks doen, hè? We gaan ook rondleidingen tussen het gewelf en het dak. Daar is een loopbrug en ook die gaan we aanpassen zodat je er veilig kunt lopen. En dan hopen we volgend voorjaar ook daar mensen te kunnen rondleiden.”

Grote Kerk Schermerhorn op Open Monumentendag

De Grote Kerk in Schermerhorn is ook open op Open Monumentendag, zondag 11 september. Voor de kinderen zijn er dan onder meer coole kinderactiviteiten in de kerk.