Terug naar het overzicht

Wonen en ondernemen in een energiezuinig monument?

Kan dus wél!

Wonen of ondernemen in een monument is mooi en tegelijkertijd uitdagend. Oudere panden zijn vaak niet geïsoleerd en de energierekening is vaak hoog. Monumenteneigenaren willen dus isoleren: dubbel glas, zonnepanelen, enzovoort. Tot voor kort was dat vaak lastig omdat veel ingrepen de waarde van het monument kunnen aantasten. Gelukkig is er steeds meer mogelijk. Zowel technisch, als op het gebied van financiering. Er zijn subsidies en het Restauratiefonds van het rijk biedt speciale duurzaamheidsleningen. Kom naar de expositie, volg een webinar in de Week van de Duurzame Monumenten en maak kans op een gratis advies op maat voor je monument.

Van 27 mei tot en met zaterdag 1 juni 2024 organiseert de gemeente Alkmaar de  Week van de Duurzame Monumenten. In die week worden verschillende activiteiten georganiseerd om te laten zien wat er wél kan op het gebied van monumenten en duurzaamheid. Eén daarvan is de reizende expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die twee weken lang te zien is in de winkel van het zojuist verbouwde (en verduurzaamde) pand aan de Langestraat 17

(Tekst gaat verder onder de foto)

Luisteren naar monumenteneigenaren

Wethouder Erfgoed Anjo van de Ven: “We vinden het belangrijk om te luisteren naar wat er leeft bij de monumenteneigenaren en willen graag vertellen dat er inmiddels ook veel meer kan als het gaat om energiebesparende maatregelen voor monumenten. Dat blijkt ook uit de interviews voor dit magazine.  Kreeg je als monumenteneigenaar voorheen bij wijze van spreken nog te horen dat dubbel glas echt niet kon en dat dikke gordijnen de enige optie waren; inmiddels zijn er technisch gezien steeds meer mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen zonder de historische waarden van het monument aan te tasten.”

Meer dan duizend monumenten

De gemeente Alkmaar telt 578 rijksmonumenten, 961 gemeentelijke monumenten, 45 provinciale monumenten en 4000 beeldbepalende panden. Als we die ook voor de toekomst willen bewaren, moeten ze wel gebruikt kunnen worden en moet je er enigszins comfortabel in kunnen wonen en ondernemen.

Webinars

In de Week van de Duurzame Monumenten kunnen monumenteneigenaars gratis deelnemen aan webinars, verzorgd door de Monumentenwacht. Abonnees van onze digitale nieuwsbrief kregen vorige maand al de gelegenheid om onderwerpen aan te dragen. Daar kwamen de volgende thema’s uit: Isoleren, Installaties, Zonnepanelen en Financieren (zie pagina 1). Na een korte presentatie over het onderwerp, kun je als deelnemer vragen stellen aan de deskundigen. Deelnemen kan vanaf 27 mei via de deelnamelink op onze website. De webinars zijn daar later ook terug te kijken.

Win een gratis adviesrapport voor jouw monument

Verder geeft de gemeente dertig adviesrapporten op maat weg (inclusief huisgesprek met een Duurzame Monumentenadviseur) ter waarde van 500 euro. Eigenaren van monumenten die in gebruik zijn als woonhuis, maken kans op zo’n gratis rapport, door vóór 30 mei de expositie te bezoeken in het zojuist verbouwde winkelpand aan de Langestraat 17. Je kunt daar je monument doorgeven als je wilt meedingen. Op donderdag 30 mei trekt wethouder Anjo van de Ven de winnende monumenten. De expositie is geopend van 18 mei tot en met 1 juni. In die periode worden ook inloopspreekuren georganiseerd voor ondernemers en voor woonhuiseigenaren.