Vrijwilligers aan het woord

Elk jaar zijn voor de Open Monumentendag weer een heleboel vrijwilligers in touw. Wat beweegt ze, wat maakt dat ze deel willen uitmaken van dit jaarlijkse bijzondere evenement? Amy van Harten, stagiaire bij Erfgoed Alkmaar, ging met een aantal van hen in gesprek. Lees onderstaande verhalen.

Zonder vrijwilligers is Open Monumentendag niet mogelijk!

Ieder jaar zijn ongeveer 400 vrijwilligers in touw. Zij surveilleren in een gebouw, geven rondleidingen of begeleiden een activiteit. Zo maken zij Open Monumentendag mee achter de schermen en dat geeft weer een extra dimensie aan deze dag.

Het bestuur van Het Kleinste Huisje Schermerhorn

Het Kleinste Huisje in Schermerhorn is als het ware de kapstok van het verhaal over het dorp en de Eilandspolder. Dit is hoe de mensen moesten leven en overleven.

Fred en José Pluijmers, beheerders van het Zwarte Kerkje Zuidschermer

Fred en José houden erg van het Zwarte Kerkje in Zuidschermer, ook al geloven ze niet. De sfeer van het wonen is erg mooi, maar ook het naar buiten toe uitdragen van die sfeer. Er vinden hier trouwerijen plaats in de kerk en die zijn fantastisch.

Fred Oudejans, vrijwilliger Museummolen Schermerhorn

“Schermer molens zijn uniek omdat de Schermerpolder de enige droogmakerij uit de Gouden Eeuw is die nog een deel van haar molenbestand uit de beginjaren heeft. Alle elf overgebleven Schermer molens zijn nog steeds authentiek en uniform. Simpel, grof en zwart, maar uiterst efficiënt.”