Haringen op een deksel

Vondst op vrijdag

10 mei 2024

De vondst van vandaag is een fragment van een deksel uit ongeveer 1600. Gevonden tijdens opgravingen aan het Baanpad in 1999. We troffen het aan in een gedempte sloot vol met onder meer pottenbakkersafval. Ik heb al eens eerder vondsten besproken die we vonden in deze sloot.

Maar vandaag dus het fragment van een deksel van witbakkende klei, bedekt met groen glazuur. Opvallend is dat er ook veel glazuur over de breuken loopt. Verder zit het fragment vol met breukplekken waar in de oven andere stukken aan vast waren gebakken. Dat moet dan ook de reden zijn geweest dat het deksel bij het legen van de oven aan alle kanten kapotbrak. Ons fragment is niet langer dan 10 cm.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Maar wat we er wel aan kunnen zien, is dat de greep de vorm heeft van een staande leeuw, met in zijn klauwen het ingekraste wapenschild van Enkhuizen. De drie haringen boven elkaar zijn duidelijk zichtbaar. Ook de manen van de leeuw en andere details zijn weergegeven met sgrafitto (gekrast in het glazuur). Nou is het wel opvallend dat een Alkmaarse pottenbakker het wapen van Enkhuizen aanbrengt! Daar kan hij verschillende redenen voor hebben gehad. Veel Alkmaarse families hadden handelsbetrekkingen met Enkhuizen. En andersom hadden veel Enkhuizenaren dat met Alkmaar. Dus als een gebruiksvoorwerp van keramiek een stadswapen draagt, hoeft het niet altijd zo te zijn dat het dan ook in die stad gemaakt is. Ook een connectie hebben met een bepaalde stad kan dus al aanleiding zijn om iets te bestellen met het stadswapen van die stad.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’