Hurkgraf uit het jaar honderd

Vondst op vrijdag

7 juni 2024

De vondst van vandaag is een hurkgraf, opgegraven op de Paardenmarkt in 2010. Je ziet hier het silhouet van de persoon die hier begraven is geweest. De schedel, de ruggengraat. Het bovenbeen dat omhoog gaat en het onderbeen dat weer naar beneden gaat.

Een hurkgraf verwijst eigenlijk naar de positie waarin iemand begraven is. Met de benen opgetrokken, ligt diegene eigenlijk in een hurkhouding in het graf.
Dit is de oudste begraving in Alkmaar. Dat weten we door de tanden. Die zijn bemonsterd. Daaraan hebben ze kunnen zien dat deze persoon rond het jaar honderd na Christus begraven is.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat je hier ziet, noemen ze een lakprofiel. Op de afdrukken in het graf is een kleverig goedje gesmeerd, lak dus eigenlijk. Dat is ingedroogd en het is er vervolgens weer vanaf getrokken. En dit is dus de afdruk die ervan verkregen is.

Deze vondst is belicht door Niels Tuinman, archeoloog team Erfgoed, gemeente Alkmaar. Wegens tijdelijke afwezigheid van Rob Roedema, nemen zijn collega’s de komende weken de rubriek Vondst op Vrijdag waar.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’