Kindervoetjesvloer in het raadhuis in Grootschermer

Vondst op vrijdag

Vandaag, wegens vakantie van onze vaste leverancier Rob Roedema, een vondst van een iets andere aard. Eentje die niet in maar boven de aarde is aangetroffen. Deze bijzondere ´kindervoetjesvloer´ ligt in het zeventiende-eeuwse raadhuis in Grootschermer. Tijdens restauratiewerkzaamheden in 2016 werd in het portaal van de hoofdingang de houten vloer van 2×3 meter blootgelegd. Na voorzichtig schoonmaken van de planken kwamen een heleboel afdrukken van kindervoetjes tevoorschijn.

We hebben hier te maken met een schildertechniek die ook wel in woonhuizen werd toegepast om er marmer (dat uiteraard veel duurder was) mee na te bootsen. Het resultaat heet daarom ook wel ‘blotevoetenmarmer’.

Om dit effect te krijgen, werd een houten vloer eerst met een lichte kleur beschilderd. De kinderen liepen daarna door de natte bruine bovenlaag en bestempelden zo met hun voeten de vloer. Zij hielden zich staande met behulp van een lange stok die ze ofwel samen vasthielden, of die aan een muur was verankerd.

Het was waarschijnlijk rond 1850 dat kinderen van Grootschermer met hun blote verfvoetjes in het raadhuis rond stampten om deze vloer te maken die lang verborgen is geweest en die vier jaar geleden opnieuw werd ontdekt.