Lont opdrukken

Vondst op vrijdag

3 mei 2024

De vondst van vandaag is weer een tegel uit de collectie van het archeologisch centrum. Ik vertelde vorige week al dat veel van de tegels die we vinden afbeeldingen hebben van situaties uit het dagelijkse leven. Helaas bestond het dagelijkse leven in die tijd ook voortdurend uit oorlog of dreigende oorlog. Vandaar dat de schilders van aardewerk en tegels dat ook vaak als thema kozen. En meestal werden daar bestaande prenten voor gebruikt als voorbeeld.

Voor afbeeldingen van soldaten was het werk Van Jacques de Gheyn II bijvoorbeeld een dankbare bron. Het boek ‘Wapen handelinghe van Roers, Musquetten ende Spiessen’, uitgegeven in Den Haag in 1607, bevatte een grote hoeveelheid illustraties. Dit militaire handboek in acht delen was opgedragen aan de Staten-Generaal en stadhouder Prins van Oranje-Nassau Maurits, de hervormer van de Hollandse strijdmacht. Elke prent illustreert in feite een instructie.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Dat geldt ook voor de afbeelding op onze tegel die is gevonden tijdens een opgraving in de Langestraat in 2000. De tegel is gemaakt uit roodbakkende klei komt uit de periode tussen ca 1625 en 1650. We zien een soldaat met musket in de hand. In dit geval bezig met ‘aanwijzing 9’: het opdrukken van de lont. Op foto 2 zie je de prent van De Gheyn die als voorbeeld diende. De prent bevat weliswaar meer details, maar de tegelschilder heeft toch aardig zijn best gedaan.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’