Miniatuurtjes uit de Huigbrouwerstraat

Vondst op vrijdag

Ook vandaag bespreken we weer een paar miniatuur vondsten. Ze zijn aangetroffen in 1995, bij een opgraving in de Huigbrouwerstraat. Toen werd de winkel van de familie Boom, ofwel de ‘Ouderwetse winkel’ met onder meer klompen en touw, verbouwd.

De achtergelegen tuin werd bij het complex getrokken en er kwamen appartementen boven de winkel. Bij het archeologisch onderzoek dat voor de verbouwing plaatsvond, werd een beerput aangetroffen met drie stortkokers uit verschillende tijden: één uit de 14/15e eeuw, een 17e eeuwse en een 18e eeuwse stortkoker. Tussen het overige vondstmateriaal vonden we ook enkele miniatuurtjes uit de periode 1650-1700. Van links naar rechts zien we een wit geglazuurd faience bierkannetje compleet met oor, een glazen roemertje van waldglas en met verticale ribben in de glaswand en een roodbakkend graapje met loodglazuur aan de binnenzijde. De hoogte van de miniatuurtjes ligt rond de 5 tot 7 cm en alle drie zijn het natuurgetrouwe kopieën van het echte werk.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’