Opgraving Boterstraat deel 1

Vondst op vrijdag

26 mei 2023

Deze week zijn we begonnen met een opgraving in de Boterstraat waar twee panden zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Op ons YouTube kanaal deelden we al een vlog van collega Nancy over de eerste bevindingen. Inmiddels zijn de eerste vondsten alweer in emmers en zakken afgevoerd naar de werkplaats om te worden gewassen.

Op de foto zie je de fundering van een waterput. Hij heeft een wat merkwaardige vorm: niet helemaal rond maar met enigszins rechte zijden en scherpe hoeken. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat de zijkanten van de put ook deels als fundering fungeerden voor opgaand muurwerk. Hoogstwaarschijnlijk was de put ingebouwd in een hoek van een vertrek. Pal ernaast (op de foto rechts boven) zien we een kleine dwarsdoorsnede, ofwel coup, zoals wij dat noemen, door een afvalkuil. Door zo’n coupe te maken, krijgen we een verticaal beeld, wat ons een indruk geeft van de mogelijke inhoud van de kuil. De afvalkuil blijkt vol te zitten met bruine as met daarin divers aardewerk. (Tekst gaat verder onder de foto’s).

Op foto 2 zie je alvast wat een voorbeeld. Dit zijn de restanten van een steengoed kruik uit het Duitse Siegburg, compleet met zegels met wapen en met kobaltblauwe accenten. De kruik is waarschijnlijk gemaakt eind van de zestiende of anders het begin van de zeventiende eeuw.

Volgende week het vervolg.

restanten van een steengoed kruik uit het Duitse Siegburg

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’