Opgraving Boterstraat deel 3

Vondst op vrijdag

9 juni 2023

De vondst vandaag is weer afkomstig uit de opgraving waar we op dit moment mee bezig zijn aan de Boterstraat 12 en 14, op de plek waar twee panden zijn gesloopt. Woensdag hebben we een beerput onderzocht en uitgegraven met een inhoud uit ca 1620 tot ongeveer 1675/1700. (zie ook de vlogs op Instagram en YouTube Erfgoed Alkmaar)

Tijdens de opgraving van de beerput kwamen we tot ontdekking dat de stortkoker van de beerput ergens in de eerste helft van de zeventiende eeuw deels moet zijn ingestort. Daardoor is destijds een groot deel van de putwand weggegleden tot aan de andere kant van de stortkoker. Een groot deel was daardoor geblokkeerd maar blijkbaar kon de put toch nog worden gebruikt. Want bovenop het verzakte deel troffen we namelijk nog een aardige hoeveelheid afval aan. Zoals bijvoorbeeld een leuke partij gebruiksgoed uit het midden van de zeventiende eeuw. Op de eerste foto die is gemaakt op de rand van de beerput, zie je een grappig klein bordje, gemaakt in Italië. Het heeft een afbeelding van twee kinderen die koprollen maken. Rechts daarvan zie je een fragment van een kan die gemaakt is in het Duitse Westerwaldgebied in de periode 1625-1650. Op het front een mascaron of leeuwenmasker met kobaltblauwe accenten. (Tekst gaat verder onder de foto’s).

In ons depot hebben we diverse exemplaren van borden die gebroken waren en die vervolgens met metaaldraad zijn gekramd, waardoor ze weer konden worden gebruikt.
Ook dit fragment van de hals van een kruik is op creatieve wijze gerepareerd. Er was blijkbaar een scherpe kant ontstaan door een afgesprongen schilfer en dat is met behulp van tin weer enigszins hersteld. Het grappige is dat de onderzijde van de reparatie een beetje toonbaar is gemaakt door er een vrij fijn uitgesneden motiefje op aan te brengen. Zo kon de kruik toch nog verder worden gebruikt voor het doel waarvoor hij ooit was gemaakt.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’