Steen van de brug bij één van de verdwenen kastelen…

Vondst op vrijdag

12 april 2024

Vanwege de lancering van de documentairereeks van NH over de verdwenen kastelen in West-Friesland, deze week een vondst die nauw met één van die kastelen verbonden is. Het is een steen uit de middeleeuwse brug die onze archeologen twee jaar geleden blootlegden langs de Munnikenweg in Oudorp.

De steen die Rob Roedema laat zien op de foto, meet rond de 25 cm en is bedekt met een soort trasachtig cement. In die tijd was dat vaak gemalen tufsteen, geeft hij aan. De steen is van na de tijd van de dertiende-eeuwse kloostermoppen, waar de kastelen mee zijn gebouwd. Deze stenen, en daarmee de brug, zijn dus jonger. Wat betekent dat de brug na de kastelen zal zijn gebouwd, waarschijnlijk eind veertiende of begin vijftiende eeuw.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Onze archeologen waren al langer op zoek naar de brug die eeuwen geleden bij kasteel De Middelburg moet hebben gelegen. Vandaar dat ze bijzonder verheugd waren met deze vondst die mogelijk werd toen de Munnikenweg twee jaar geleden opnieuw bestraat werd.

Nieuwsgierig hoe het er hier uitzag toen de kastelen er nog stonden? Bekijk de serie van @nhnieuws. Vanaf zondag is deel 2 te zien, over kasteel De Middelburg. De serie kwam tot stand met medewerking van onze archeoloog Nancy de Jong.
Je vindt hem ook via erfgoedalkmaar.nl

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’