Verbouwing van een monument aan één van de Alkmaarse grachten

Vondst op vrijdag

29 maart 2024

Al een aantal jaren schrijf ik hier over gedane vondsten. Maar waar komen die vondsten nou eigenlijk vandaan? Deze week een voorbeeld van onze werkzaamheden bij de begeleiding van een verbouwing van een monument aan één van de Alkmaarse grachten.

Op dit moment is er een ingrijpende verbouwing aan de gang aan een monumentaal pand. Met veel verrotte delen in dak en vloer! Mede hierdoor is de gehele begane grond kaal gesloopt inclusief vloeren en de wandbetimmering. Hierbij kwamen de nodige bouwkundige details tevoorschijn. Reden voor ons om het één en ander al vast in kaart te brengen voordat dit allemaal weer verdwijnt onder nieuwe vloeren en wanden.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

In alle rust konden we de laatste paar dagen de situatie alvast op papier zetten. De eerste foto laat zien hoe we het geheel aantroffen. Een kaal gesloopte ruimte met links een gangmuur en rechts de zijgevel, na sloop van de gipswand. Op de voorgrond een dichtgestorte kelder en bij de tekentafel een klein bedsteekeldertje. De muren nog met stijlen onder de balken met weggehakte korbelen.

Op foto 2 de veldtekening met links de plattegrond met onder meer kelders en funderingen. En rechts de getekende zijmuur met daarin weergegeven alle zichtbare details. De meest opvallende ontdekking is dat hier in de zestiende eeuw mogelijk een heel ander pand stond.

De derde foto is een detail van de kaart van Cornelis Drebbel uit 1597. Hier zien we ongeveer op de locatie van ons pand, dat nu haaks op de straat staat, een pand met een dwarskap. Het springt naar binnen ten opzichte van de buurpanden. Zou dat kloppen? Het lijkt er wel op. Halverwege de ruimte, zo ongeveer halverwege de kelder, vonden we een zware fundering van een vroegere achtergevel die bij zowel de kelder als de zijgevel in de gang werd doorkruist door de zijmuur van het huidige pand. In een later stadium komen we hierop terug!

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’