Een overdadige entreepartij

Detail op dinsdag

21 mei 2024

In 1937 mocht de Alkmaarse architect Jan Bos een bestaand woonhuis aan de Kennemerstraatweg 73 verbouwen. Dat gebeurde in opdracht van mr. Hofstee van een bekende verzekeringsmaatschappij, die ook de opdrachtgever was voor de bouw van ‘t Hooge Huys. De oorspronkelijke gevel van Villa Houtzicht uit 1906 was in neorenaissancestijl. Maar Jan Bos maakte er iets unieks van, door de gevel een uitbundige make-over te geven, geïnspireerd op de zeventiende eeuw.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De glas-in-loodramen met medaillons in de erker hoorden ook bij het ontwerp van Jan Bos zijn. Maar de blikvanger is nog steeds de buitensporig rijk gebeeldhouwde zandstenen omlijsting van de hoofdentree. Engeltjes die bloemen dragen, verwelkomen de bezoeker. Terwijl de entree wordt bewaakt door woeste leeuwen, die bij nadere beschouwing ook bloemen blijken te dragen. Ze hebben namelijk bloemslingers in hun bek. En over alles heen storten twee hoorns hun overvloed uit. Die bestaat uit granaatappelen, artisjokken, citroenen, druiven en ander luxe fruit. Het ging de opdrachtgever kennelijk goed, ten tijde van deze verbouwing!

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Op de foto’s uit de collectie van Regionaal Archief Alkmaar zien we de verschillen. Op foto 7, uit 1925 je hoe de gevel er oorspronkelijk uitzag. En op foto 6, die Joop Elsinga maakte in 1986, zie je heel goed de glas-in-loodramen in de erker.

Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar