Een statig rijksmonument aan de Bierkade

Detail op dinsdag

We hadden er ook een raadspelletje van kunnen maken, maar we verklappen het meteen (en we zetten er ook meteen de uitgezoomde foto’s bij). Deze rijk met houtsnijwerk versierde kroonlijst met raam is te vinden boven de voordeur van een pand aan de Bierkade 10. Een statig rijksmonument dat je vooral goed ziet als je met het pontje vanaf het Schermereiland naar de stad komt.

Ook het dak van het brede pand heeft een rijke kroonlijst met gesneden consoles, modillons en friesversieringen. Het pand is bij sommige Alkmaarders nog bekend als het Kachelmuseum dat erin huisde van 1992 tot 2011. Het is in 1716 gebouwd als woonhuis, in opdracht van toenmalig burgemeester Adriaen Sevenhuyzen Sijmonz. Later is het pand aangepast omdat er een bierbrouwerij kwam.

Maar begin jaren zeventig is er weer een woning van gemaakt. Daarvoor werd een achttiende-eeuwse trap uit het pand Langestraat 79 gebruikt en de eveneens achttiende interieurs voor de twee voorkamers kwamen uit het pand Bierkade 15. (Dit laatste weetjes is van de voormalige site van het Kachelmuseum). Het museum is in 2011 gesloten en op dit moment zit er een softwarebedrijf in het pand.