Schilddeur gered uit afvalbak

Detail op dinsdag

6 juli 2021

Nadat we in mei afscheid namen van onze collega Bram Berkenpas, staat in augustus het afscheid van Henk Krabbendam voor de deur. Henk was jarenlang de drijvende kracht achter de gemeentelijke Monumentenloods, het doorgeefluik voor monumentale materialen. Voordat hij met pensioen gaat, laten we hier nog graag een aantal herplaatsingen van monumentale onderdelen zien, die dankzij zijn inspanningen zijn gerealiseerd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vandaag gaat het over deze schilddeur die van een molenaarshuis aan de Westerkolkstraat uiteindelijk verhuisde naar een wallenhuis aan de Wageweg, onderaan de Friesebrug. Een herplaatsing trouwens, die Henk al regelde voordat hij bij de gemeente werkte. De deur komt oorspronkelijk uit het molenaarshuis van molen de Wolf.

Henk vertelt: “Nog voordat ik bij monumentenzorg ging werken, was ik al begaan met historisch bouwmateriaal. Deze deur heb ik gered uit een afvalbak in de Sint Jacobstraat. Ik heb hem aangeboden aan toenmalig hoofd Monumentenzorg Leo Landzaat, die er een geschikte plek voor had in het wallenhuis dat op dat moment gerestaureerd werd. Zo is een prachtige voordeur behouden en hergebruikt.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Op foto 2 is de gevelsteen van molen de Wolf, links naast de voordeur, nog aanwezig, maar dat is moeilijk te zien. Op foto 3 is de steen al verwijderd. Dit blok huizen aan de Westerkolkweg is inmiddels gesloopt. De molen zelf is
al in 1911 gesloopt. Lees het afscheidsinterview met Henk Krabbendam.

(Oude foto’s: Regionaal Archief Alkmaar)