Terug naar het overzicht

Basisschoolleerlingen leggen laatste stenen in Munnikenweg

Op vrijdagmiddag 17 maart is de Munnikenweg in Oudorp officieel opnieuw geopend. Het was een feestelijk gebeuren in aanwezigheid van burgemeester Anja Schouten en met de leerlingen van openbare basisschool De Zes Wielen in de hoofdrol.

De monumentale Munnikenweg, die 751 jaar bestaat, is vorig jaar in opdracht van Stadswerk072 opnieuw bestraat. Dat was een technisch uitdagende klus, omdat het zulke zware stenen zijn. Een klus die twee keer tijdens het proces stilgelegd moest worden voor het nader onderzoeken van twee archeologisch belangrijke stukken geschiedenis: de brug bij de bij voormalig kasteel de Middelburg en een tankversperring uit de Tweede Wereldoorlog.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Tijdcapsule

De heropeningshandeling was een bijzondere ceremonie samen met de leerlingen van de school die het werk allemaal voor hun neus hebben zien gebeuren. Nadat stadsarcheologe Nancy de Jong in de klassen had verteld over de geschiedenis van deze door Floris V aangelegde weg, gingen alle kinderen naar buiten. Hier begroeven ze samen met de burgemeester een tijdcapsule die ze van tevoren hadden gevuld met documenten uit deze tijd. Verhalen en tekeningen over hoe het nu gaat op school, wat voor onderwijs ze krijgen, hoe groot de klassen zijn, enzovoort. Maar ook krantenknipsels over wat er op dit moment speelt in de wereld. Dit alles met het idee dat, als de weg over honderd jaar weer eens open gaat, de capsule zal worden gevonden. Een stukje ‘Archeologie van de toekomst’ dus.

Na het begraven van de tijdcapsule was het aan de leerlingen om de allerlaatste zware keien in de straat te leggen en daarmee de laatste hand te leggen aan het herstraten van deze inmiddels wereldberoemde weg.

Lees meer over deze beroemde en monumentale weg in Oudorp: verhalen en filmpjes over de geschiedenis, de archeologische vondsten en de herstrating