Blauw met witte steengoed kan

Vondst op vrijdag

Deze blauw met witte steengoed kan is gevonden bij een opgraving in de jaren tachtig van de vorige eeuw, in een beerput achter het pand Schoutenstraat 32. De kan is rond 1600 gemaakt in het Westerwald. Hij is versierd met drie ronde zegels en twee ornamenten, plus het wapen van Hoorn met daarboven de naam Jan Allers.

Jan Allers was in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw schipper en handelaar in aardewerk in Nijmegen en Culemborg. Allers kocht zijn aardewerk c.q. steengoed in bij vrijwel alle toen bekende pottenbakkerscentra.
Zo zijn er kannen met zijn naam bekend uit onder meer Raeren, Keulen, Aken en het Westerwaldgebied. Blijkbaar rekende hij een groot deel van Noordwest-Europa tot zijn gebied, want soortgelijke voorbeelden zijn niet alleen in Holland gevonden maar ook in Engeland en Duitsland. De combinatie van zijn naam met het wapen van Hoorn kan tot nu toe niet nader worden verklaard. Al is het goed mogelijk dat Hoorn als zuiderzeehaven de plaats was om de kop van Noord-Holland te kunnen voorzien van zijn goederen.

De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.