Bord met liefdespaar

Vondst op vrijdag

13 januari 2023

En ook vandaag hebben we weer een bordje uit het voormalige Oude Vrouwengasthuis aan het Canadaplein. Gevonden in 1998 bij de opgraving die daar plaatsvond voordat het huidige Stedelijk Museum Alkmaar gebouwd werd. In een beerput die toebehoorde aan het voormalige vrouwengasthuis kwam een ongelofelijke hoeveelheid gebruiksgoed tevoorschijn uit de hele zeventiende eeuw doorlopend tot in de achttiende eeuw. Het bordje van vandaag is een faience bordje met een diameter van ca 22 cm.

De voorstelling is uitgevoerd in een paarse trek en daarna in blauw op wit ingekleurd. Het bord komt uit het derde kwart van de zeventiende eeuw. We zien een romantisch plaatje van een landschapje met een herderinnetje zittend bij een boom. Op de achtergrond zien we haar schaapjes en nog iets verderop een dorp. Naast haar, tegen een boom aangeleund, speelt haar mogelijke minnaar een melodie op een fluit. Het kan goed zijn dat de afbeelding een eenvoudiger weergave is van een werk van schilder Govert Flinck die iets soortgelijks schilderde rond 1654 (zie foto 2). Alleen is het ensemble dan in spiegelbeeld afgebeeld.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’