Borden van de Schelphoek

Vondst op vrijdag

5 januari 2024

De eerste vondst van dit nieuwe jaar komt uit de Schelphoek. In 2009 werd een groot deel van dit gebied aan de zuidkant van het centrum van Alkmaar getransformeerd van bedrijventerrein naar een buurt waar vooral gewoond wordt. Oude bedrijfsopstallen maakten plaats voor gebouwen met appartementen. En voordat die gebouwd werden, was er gelegenheid voor een grootschalig archeologisch onderzoek. Een opgraving waarbij we een groot deel blootlegden van een voormalige stadswijk uit de late zestiende eeuw en waarbij ook een hoop resten naar boven kwamen uit meer recente periodes.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Uiteraard kwamen we verschillende beerputten tegen waaruit een heleboel vondsten naar boven kwamen. Zoals bijvoorbeeld de drie faience bordjes die ik je vandaag laat zien. Ze komen alle drie uit dezelfde beerput en hebben grappig genoeg, alle drie een afbeelding van dansende figuren. De eerste komt uit de periode 1640-1660 en heeft een afbeelding van twee dansende engeltjes. Daar omheen een rand met symbolen die zijn afgeleid van Chinese voorbeelden uit die tijd. De twee andere borden zijn iets jonger. Deze komen allebei uit de tweede helft van de zeventiende eeuw en op beide bordjes staat een dansend.

Op zich best opvallend dat uit één beerput drie bordjes tevoorschijn komen met dezelfde soort afbeeldingen. Schijnbaar hielden de gebruikers van deze beerput wel van een dansje! Ik zag er in ieder geval een mooi thema in om je vanaf deze plek een gelukkig 2024 te wensen. Hopelijk een jaar om vrolijk doorheen te dansen!

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’