Dobbeltolletje

Vondst op vrijdag

De vondst van de week is deze keer een dobbeltolletje. Dit benen voorwerp is een variant op de gewone dobbelsteen maar in plaats van cijfers zien we hier zes letters.

Het dobbeltolletje werd in 2001 gevonden in een beerput aan de Langestraat 64-66. In een beerput zijn altijd verschillende lagen samengekoekte resten aanwezig en dit tolletje kwam tevoorschijn uit de lagen gevormd in de tweede helft van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw.

Het tolletje, dat ook wel a-tolletje genoemd wordt, heeft een doorsnede van 1,8 cm en is 4cm hoog. Het is gemaakt van been en het heeft een zeskantig middenstuk. Op elk van de zes zijdes staat een letter. Waarbij de S staat voor inzetten, de B voor bijbetalen, de D voor dubbel inzetten, de A voor allen trekken, de T voor trekken en de N voor niets trekken. Het tolletje zou bij een poker- of kaartspel kunnen horen maar op internet wordt ook gesproken over het zogeheten domineesspel. Opvallend aan dit exemplaar is dat zowel de bovenzijde met steel als de onderzijde met draaipen door middel van een schroefdraad kan worden geopend. Wellicht om het tolletje desgewenst te kunnen verzwaren.

Overigens gaat het hier om een vrij simpel exemplaar, want er zijn ook a-tolletjes bekend van zilver met filigrain (fijn zilveren draadwerk), die het goed doen als verzamelobject.

De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.