Een kistje met lood

Vondst op vrijdag

De vondst van vandaag is een kistje met lood, gevonden in 1994 aan de Laat. Op nummer 217-219, op de hoek met de Ruitersteeg, werd in dat jaar de voormalige Sint Jozefschool gesloopt. Een rooms-katholieke meisjesschool die werd gebouwd in 1882. Voor de start van de bouw van het appartementencomplex dat op deze plek zou komen, was er ruimte voor een grootschalig archeologisch onderzoek. En daarbij kwam onder andere dit kistje naar boven. (Tekst gaat verder onder de foto)

Het onderzoek leverde een schat aan informatie op uit de periode vanaf circa 1200 tot in de nieuwe tijd. Ook werd een serie water- en beerputten onderzocht uit alle tijdvakken.

18e-eeuwse beerput

Uit een voornamelijk achttiende-eeuwse beerput kwam dit opvallende kistje tevoorschijn. Het gaat om een houten kistje van ongeveer 20 cm. De klep was helaas niet meer aanwezig; de klep op de foto is nieuw. Het leuke was dat het kistje nog zijn waarschijnlijk oorspronkelijke inhoud bevatte. En die bestond uit allerlei soorten loodafval. Gesloopt beslag, spinloodjes, musket- en hagelkogels en allerlei randjes afval, afkomstig van loodbewerking. Of het kistje ooit toebehoorde aan een loodgieter of dat het van een particulier is geweest die een kistje oud lood in de schuur had, is een open vraag gebleven. Hoe dan ook spreekt het wel tot de verbeelding .

Meisjesschool

En hoewel het kistje niets met de voormalige Sint Jozefschool te maken had, toch ook nog even een foto van deze school, uit de collectie van Regionaal Archief Alkmaar, gemaakt door Joop Elsinga.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’