Een kom uit Montelupo

Vondst op vrijdag

17 maart 2023

De vondst van vandaag komt uit dezelfde opgraving als waar we de afgelopen weken uit putten: de opgraving aan de Oudegracht in 2002, waar in de zeventiende en achttiende eeuw brouwerij het Wapen van Haarlem stond. Deze resten van een majolica kom komen alleen wel uit een andere beerput en we weten niet bij welk huis die hoorde.

De vondsten die uit deze put komen, komen voornamelijk uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Dat geldt ook voor deze majolicakom op standvoet die zowel aan de binnen- als de buitenkant een bont gekleurde versiering heeft. We zien grote bladfiguren in geel, oranje en groen op wit, afgewisseld met ranken van groene bladeren en ronde oranje vruchten. Typisch een product dat gemaakt is in het Italiaanse Montelupo, inderdaad in de eerste helft van de zeventiende eeuw. (Tekst gaat verder onder de foto)

Voor Alkmaarse begrippen is Montelupo aardewerk een vrij unieke vondst. Het aantal in Alkmaar gevonden Montelupo voorwerpen is op één hand te tellen. Opvallend is dat in stadjes rondom de voormalige Zuiderzee, zoals bijvoorbeeld Hoorn en Enkhuizen, juist een veelvoud aan dit type aardewerk gevonden. Schijnbaar kwam het wel direct uit het laadruim terecht bij de huishoudens in Hoorn of Enkhuizen maar lag Alkmaar toch net iets te ver weg… Hoewel bijvoorbeeld het kenmerkende Italiaanse blauwe Liguria Berettino en Faenza aardewerk uit diezelfde tijd wel ruimschoots is aangetroffen tussen de Alkmaarse vondsten. (Tekst gaat verder onder de foto)

Op de foto hierboven nog een ander voorbeeld van een in Alkmaar gevonden Montelupo product. Dit bord is in 1988 gevonden in een afvalkuil achter een pand in de Vrouwenstraat. Hier was in de zeventiende eeuw herberg Sint Hubertus gevestigd.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’