Faience kannetje uit de Boterstraat

Vondst op vrijdag

15 december 2023

Ook vandaag weer een vondst uit de opgraving aan de Boterstraat van afgelopen zomer. De vondst van vandaag komt uit de enige beerput die we daar hebben opgegraven. De beerput is gebruikt vanaf het begin van de zeventiende tot in het begin van de achttiende eeuw.
Elke opgraving kent wel zijn hoogtepunten en mooiere vondsten en dat geldt dus ook voor deze opgraving…

Op de foto zie je een zeldzaam faience kannetje, gemaakt uit een rood/rozig baksel en overdekt met een dikke laag tinglazuur. Centraal op de buik in blauw, oker en bruin, is een cupido afgebeeld, staand op een ondergrondje.
Het kannetje komt uit het midden van de zeventiende eeuw. Opvallend is de top, waar tussen het oor en de schenktuit twee ‘hoorns’ zijn geboetseerd.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Zie ter verduidelijking ook foto 2, van een werktekening van het kannetje. Hoewel dit kannetje erg doet denken aan het Nederlandse ofwel Delftse aardewerk, is het dat in dit geval niet! Het kannetje is een product uit het Italiaanse Faenza waar vanaf de zestiende en vooral in de zeventiende eeuw veel sieraardewerk vandaan kwam met tinglazuur. De benaming voor dit type aardewerk, faience, is dan ook afgeleid van deze plaatsnaam. De typische vorm van het kannetje is mogelijk afgeleid van oudere voorbeelden uit de Griekse, Etruskische of Romeinse tijd. In het museum van Faenza staat een soortgelijk kannetje en ook in Amsterdam is ooit exact zo’n zelfde kan gevonden.
Altijd weer leuk om dit soort toppertjes tegen te komen!

Bekijk ook het verslag van dag tot dag van de opgraving in de Boterstraat

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’