Terug naar het overzicht

Verrassende opgravingen in de Boterstraat

Op 22 mei 2023 begonnen onze stadsarcheologen met een opgraving in de Boterstraat waar twee panden zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Op ons YouTube kanaal deelden we een serie vlogs van collega Nancy. Ook op Facebook en Instagram Erfgoed Alkmaar kon je regelmatig een update lezen. En onze archeoloog Rob Roedema besprak al een aantal vondsten in zijn wekelijkse rubriek ‘Vondst op vrijdag’. Hieronder vind je alle verschenen berichten en vlogs op een rij, met de meest actuele boven.

15 december 2023

Vondst op Vrijdag: Zeldzaam Faience kannetje

Lees hier het artikel

8 december 2023

Vondst op Vrijdag: Spinnen in de Boterstraat

Lees hier het artikel

16 oktober 2023

Vliegende piemel is landelijk nieuws

Het was zelfs landelijk nieuws, afgelopen weekend, de vliegende piemel op pootjes, gevonden in de Boterstraat in Alkmaar. NH Nieuws had de primeur en vervolgens volgden onder meer het NOS journaal en het Jeugdjournaal. Bekijk het artikel van NH Nieuws, inclusief het informatieve filmpje.

14 juli 2023

Vondst op Vrijdag: Verder met de Boterstraat

Lees hier het artikel

30 juni 2023

Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 6 – Insignes

Lees hier het artikel

23 juni 2023

Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 5 – Het spoelwerk

Lees hier het artikel

16 juni 2023

Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 4 – Kelder en baardmankruik

Lees hier het artikel

9 juni 2023

Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 3 – Serviesgoed

Lees hier het artikel

9 juni 2023

Vlog 6 opgraving Boterstraat

In deze zesde vlog van stadsarcheoloog Nancy de Jong over de opgraving aan de Alkmaarse Boterstraat, vertelt ze over opgegraven kelder uit de zestiende eeuw. In een hoekje zit een hoosgat waarin nog een tonnetje zat met een bijzondere inhoud…

8 juni 2023

Middeleeuwse haard

We duiken weer de middeleeuwen in aan Boterstraat 12! Een hele mooie centrale haard kwam daarnet tevoorschijn, gemaakt van kloostermoppen. En in het midden zit een asplek. De plek wordt nu zorgvuldig schoongemaakt en daarna gedocumenteerd. Spannend!

8 juni 2023

Vlog 5 opgraving Boterstraat: hakmes uit de zestiende eeuw

In deze vijfde vlog van onze stadsarcheologe Nancy de Jong over de opgraving aan de Boterstraat in Alkmaar, vertelt ze over nóg meer middeleeuwse vondsten. Maar we zien ook een hakmes uit een kelder uit de zestiende eeuw…

7 juni 2023

Stenen!

Een belangrijk deel van ons werk in stadskernonderzoek bestaat uit het lezen van bakstenen. Bakstenen zijn zeer nuttig in het ontrafelen van de verschillende bouwfases. Het stuk fundering op het filmpje bestaat uit maar liefst drie verschillende fases!

De onderste dateert uit circa 1350 en de bovenste uit circa 1575-1625. We kijken naar het formaat van de bakstenen en weten waar we nog meer dat type stenen gezien hebben tijdens archeologisch onderzoek in Alkmaar en wat daar de datering van was. Dat helpt ons om structuren te dateren in situaties waarin we geen vondstmateriaal vinden. Ook kijken we heel goed naar hoe de verschillende onderdelen van een muur op elkaar aansluiten. Is het in verband gemetseld, zo ja, welk verband en hoort het bij elkaar of staat het ‘koud’ tegen elkaar? Puzzelen maar!

6 juni 2023

Spinsteen

Wat het leuke is van opgraven, is dat je ook dingen vindt die echt te maken hebben met de dagelijkse bezigheden van toen. We hebben bij de opgraving aan de Boterstraat in Alkmaar inmiddels al zo’n zes middeleeuwse steengoed spinstenen gevonden!

Spinstenen werden gebruikt om met de hand te spinnen met behulp van een stokje en een spinsteentje. Daarvoor maakte je het begin van de draad vast aan de bovenkant van het stokje. Het stokje werd dan tussen duim en wijsvinger gerold, waarbij het spinsteentje als een soort vliegwiel diende. Pas later werd dit handspinnen vervangen door het spinnewiel. (Bron: Mark Zwartelé archeologie Hulst)

2 juni 2023

Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 2 – Verstening

Lees hier het artikel

2 juni 2023

Vlog 4 opgraving Boterstraat: Een middeleeuwse slijpsteen

In deel 4 van Nancy’s vlogs over de opgraving aan de Alkmaarse Boterstraat, vertelt Niels Tuinman, van Hollandia Archeologen, over een middeleeuwse slijpsteen die hij heeft gevonden.

1 juni 2023

Vlog 3 opgraving Boterstraat: Een Middeleeuwse haard

In de derde vlog van onze stadsarcheoloog Nancy de Jong over de opgraving aan de Boterstraat, laat ze collega Rob Roedema aan het woord over de vondst van een middeleeuwse haard.

31 mei 2023

Vlog 2 opgraving Boterstraat

In deel 2 van Nancy’s vlogs over de opgraving aan de Boterstraat in Alkmaar, zie je al meer van de twee huizen die eind zestiende- / begin zeventiende eeuw op deze plek hebben gestaan.

31 mei 2023

Vlog 1 opgraving Boterstraat

De gemeentelijke archeologen zijn begonnen aan een opgraving aan de Boterstraat waar ze resten vinden uit de periode tussen 1575 en 1625. Nancy de Jong, stadsarcheologe, vertelt over de eerste bevindingen.

26 mei 2023

Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 1 – Waterput

Lees hier het artikel