Je kunt fluiten naar je geld

Vondst op vrijdag

Als iemand tegen ons zegt: ‘je kunt fluiten naar je geld’, dan kunnen we er vanuit gaan dat we ons geld niet (terug) krijgen. Dat je vroeger ook letterlijk naar je geld kon fluiten, blijkt wel uit de vondst van een spaarpot in de vorm van een haan, gevonden tijdens een opgraving in 1999 in een beerput aan de Oudegracht. De spaarpot komt uit het midden van de zeventiende eeuw.

Het meest opvallende aan deze spaarpot is de fluit, die gemonteerd  is aan zijn achterste. De haan is gemaakt van witbakkende klei met wat kleine  toevoegingen in rood aardewerk, sgrafitto en boetseerwerk. Het geheel is bedekt met een  loodglazuur met op de vleugels wat koperoxide voor de groene nuance.

Overigens: de fluit werkt uitstekend zolang de spaarpot leeg is. Hoe meer het binnenste van de spaarpot zich vult met munten, hoe meer de luchtstroming stokt. En dan weigert de fluit. Dit was dus het moment om de spaarpot te legen. En op dat moment kon je dus letterlijk naar je geld fluiten, maar dan in positieve zin.

De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.