Langestraat 106 deel 2

Vondst op vrijdag

28 april 2023

Vandaag deel 2 van het verhaal over onze meest recente opgraving in de tuin van een klein pandje aan de Langestraat 106, schuin tegenover het stadhuis. Vorige week zagen we hoe het vondstmateriaal klaar stond om gewassen te worden en dat is inmiddels gebeurd. Hierbij een paar sfeerplaatjes van het gevonden materiaal na het wassen en drogen, enigszins gerangschikt op de werktafels in onze werkruimte.

Hoewel het materiaal behoorlijk gefragmenteerd is, staan na één dag puzzelen toch al een paar voorwerpen aardig compleet op tafel. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

We zien een verscheidenheid aan gebruiksgoed: rood- en witbakkend aardewerk, faience borden, kommen en koppen, porselein, glaswerk, pijpen maar ook bouwmaterialen zoals tegels. En een bakje met metaal, waaronder enkele munten en vingerhoedjes. Die zijn dusdanig verweerd dat ze naar een restauratiebedrijf moeten worden gebracht.

Voor het gevonden botmateriaal vragen we onze oud collega en nu vrijwilliger Sjaak Waterlander om het te bekijken, als onze specialist op het gebied van onder meer botten, pitten en graten. (Tekst gaat verder onder de foto).

Een tafel vol vondsten en enkele in elkaar gepuzzelde stukken serviesgoed
Een tafel vol vondsten en enkele in elkaar gepuzzelde stukken serviesgoed

Kleine put

Al met al geeft dit al een aardig beeld van wat er in dit huis zoal werd gebruikt in de periode vanaf circa 1625/1650 tot ongeveer 1850. Dat we de boel in veel kleine stukjes aantroffen, kan worden verklaard door onder meer het geringe formaat van de put. Dit in combinatie met het feit dat alles nogal droog was. Een kleine put waar meestal nauwelijks water in staat maak je waarschijnlijk eenvoudiger schoon dan een grote put met veel nattigheid.

Harde ondergrond

De andere kant was wel dat er door de droogte dus ook geen zachte massa in de put aanwezig was. Waardoor alles wat erin werd gegooid niet landde op een zachte ondergrond, maar op een compacte harde laag met van alles ertussen. Dus niet gek als er dan iets breekt. Maar ja, met wat engelengeduld proberen we er hier weer wat moois van te maken!
Wordt vervolgd

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’