Langestraat 106 deel 3

Vondst op vrijdag

5 mei 2023

VONDST OP VRIJDAG: LANGESTRAAT 106 DEEL 2

Deel 3, vandaag van het verhaal over onze meest recente opgraving in de tuin van een klein pandje aan de Langestraat 106, schuin tegenover het stadhuis. We zijn weer bezig geweest met puzzelen, met als resultaat onder meer een vrij compleet en grappig faience bordje.

Het heeft een diameter van ca 23 cm met als centrale afbeelding Prins Willem binnen twee cirkels. Dat het Prins Willem moet zijn, zie je voornamelijk aan de toegevoegde letters PW want deze schilder had duidelijk niet zijn dag. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Het is bijna een clowneske afbeelding van Prins Willem III die in 1672 benoemd werd als stadhouder van de verenigde provincies der Nederlanden. Vanaf 1689 tot aan zijn dood in 1702 was hij daarnaast ook nog koning van Engeland, Schotland en Ierland. Je kunt je afvragen of we hier te maken hebben met een aanhanger van Prins Willem of juist het tegenovergestelde! We hebben overigens diverse bordjes met deze afbeelding in de collectie en vrijwel allemaal zijn het zeer slordig uitgevoerde afbeeldingen van de Prins. Portretten die in elk geval bij lange na niet de statuur benaderen van zo’n belangrijk persoon voor die tijd.

Wordt weer vervolgd

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’