Opgraving Langestraat 106

Vondst op vrijdag

21 april 2023

De komende weken vertel ik hier, heet van de naald, over onze recentste opgraving aan de Langestraat 106. In de tuin achter dit smalle winkelpand, deden we eind maart, begin april een klein archeologisch onderzoek. De tuin wordt binnenkort deels volgebouwd, dus we maakten graag gebruik van de gelegenheid om voor die tijd een kleine opgraving te doen.

De verwachtingen lagen hoog want graven op een plek zo vlakbij het stadhuis, gebeurt niet vaak! En met een tuin die direct achter de achtergevels van twee panden aan de Hoogstraat loopt, kon het niet missen, dachten we. Het is weliswaar één van de smalste panden van de hele Langestraat, maar toch! In onze gedachten zouden we minimaal drie beerputten aantreffen!
Maar we waren sneller klaar dan verwacht, want het bleef maar bij één beerput. En dat bleek ook nog eens een kleine niet echt diepe put te zijn. De inhoud bestond uit een uitgedroogde laag met daarin scherven van allerlei gebruiksgoed. Materiaal uit grofweg de periode van ca 1625 tot het midden van de negentiende eeuw. (Tekst gaat verder onder de foto)

Dat de beerput in die periode minimaal één keer moet zijn opgeschoond, bleek al toen de koepel van de put was gevonden en schoongemaakt. Toen was duidelijk zichtbaar hoe er ooit een gat moet zijn gemaakt en weer dichtgemaakt met een heel andere soort en kleur baksteen. Of we iets van deze eerdere leging terugvinden in de vondsten, moet nog blijken. Op het moment dat ik dit schrijf is de inhoud van de beerput net gedeponeerd in onze ‘wasstraat’ om gespoeld te worden.

Later dus meer over de vondsten. De komende weken gaan we ze verder uitwerken en zal ik er elke week één of enkele uitpikken om hier te belichten.
Wordt vervolgd…

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’