Opgraving Boterstraat deel 5

Vondst op vrijdag

23 juni 2023

De opgravingen in de Boterstraat zijn inmiddels alweer een week geleden. Intussen konden vrijwilligers Sjaak Waterlander en Kees Tiebi niet wachten om alvast een deel te spoelen.

Op de foto zie je een paar bloembollenbakken met vondstmateriaal uit de aangetroffen beerput. De put is uit de periode tussen ca 1620 tot aan het eind van de zeventiende eeuw. En het gevonden materiaal bestaat uit rood- en witbakkend aardewerk kookgerei en pispotten, majolica, faience uit zowel Nederland als Italië, steengoed, glaswerk en de nodige pijpen.
Al met al geeft dit straks een aardig beeld van wat er zoal werd gebruikt in dat kleine huis op steenworp afstand van het waaggebouw. Als het enigszins is gedroogd, kan het materiaal naar de werkruimte worden gebracht om daar verder uit te puzzelen, te beschrijven en te fotograferen. (Tekst gaat verder onder de foto).

Schelpjes, botjes, pitjes

Naast al het gebruiksgoed wordt ook het restant dat overbleef na het wassen onderzocht. Hier kan nog botanisch materiaal (van planten) tussen zitten maar ook andere voedselrestanten. In de derde bak zie je materiaal dat is overgebleven na het zeven. Met kalkresten, pitjes, schelpen, mossels, botjes, enzovoort. Sjaak Waterlander, onze specialist op dit gebied, kan zich weer helemaal laten gaan… (Tekst gaat verder onder de foto)

Lees alle berichten en bekijk de vlogs over de opgravingen aan de Boterstraat

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’