Tinnen soldaatje

Vondst op vrijdag

En ook voor de vondst van deze week duiken we weer even in de beerput die pas werd opgegraven in de tuin achter een huis aan de Voordam. Inmiddels is de laatste hand gelegd aan het spoelen en wassen van de massa uit de beerput, ofwel de beermassa. En ook bij het laatste spoelwerk kwamen weer een heleboel kleine voorwerpen tevoorschijn. Zoals hier op de foto een mooi voorbeeld van een tinnen soldaatje in achttiende-eeuwse kledij. (Tekst gaat verder onder de foto)

Met een steekhoed op het hoofd en in de handen een sabel en een musket. Het is een plat uitgevoerd tinnen  soldaatje op een voetstuk en met een hoogte van 7,5 cm. 

Nog een soldaatje

Overigens kwam er ook een exemplaar naar boven dat qua model hetzelfde was, maar met een hoogte van ongeveer 4,5 cm. En dat is eigenlijk de hoogte van de meeste tinnen soldaatjes uit die tijd. Het rijksmuseum heeft een hele serie van precies dezelfde soldaatjes in de collectie. Die zijn trouwens allemaal gepolychromeerd (in kleur beschilderd).
Onze soldaatjes zijn zwart en door het verblijf in de grond lichtelijk vervormd en gecorrodeerd. Maar na een bezoekje aan een restauratiebureau zullen ze – na behandeling – weer toonbaar zijn.