Verder met de Boterstraat

Vondst op vrijdag

14 juli 2023

In het archeologisch centrum zijn we op dit moment druk bezig met de uitwerking van de opgraving aan de Langestraat 106. De tafel ligt vol met gewassen scherven. En intussen zijn er alweer verschillende andere opgravingen gedaan in en rond de binnenstad. Ook de vondsten die naar boven kwamen bij de opgraving aan de Boterstraat, op de plek van twee gesloopte panden, worden op dit moment gewassen.

Zoals bijvoorbeeld de vondsten uit een dichtgegooide kelder. Twee weken terug vertelde ik al over een alleraardigst baardmankruikje dat uit die kelder kwam. Deze week een foto met een inkijkje in de kelder. Tegen de wand aangeplakt zie je de onderkant van een bakpan. (Tekst gaat verder onder de foto)


Op de foto hieronder verschillende bakken waarin het aardewerk ligt te drogen dat uit deze kelder komt. Veel van de vondsten uit de periode 1540 tot 1560 zijn kook- en eetgerei, gemaakt van lokaal rood en witbakkend aardewerk. Maar ook witbakkend aardewerk uit het Duitse Hafner-gebied in het Rijnland komen we tegen, net als steengoed uit Keulen. Uit het Franse Beauvais fragmenten van een bord, versierd met slibwerk en sgrafitto (ingekraste tekeningen). (Tekst gaat verder onder de foto).

Heel zeldzaam zijn de fragmenten van een zogenoemde ‘Malling jug’ (het blauwe tinglazuur aardewerk in de bovenste bak). In eerste instantie kreeg dit type kannen een Engelse benaming omdat ze daar voor het eerste werden gevonden en beschreven. Maar ondertussen is deze kan geïdentificeerd als puur Hollands. Al met al weer een interessant project om te mogen uitwerken.

Lees alle berichten en bekijk de vlogs over de opgravingen aan de Boterstraat

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’