Terug naar het overzicht

Ga zorgvuldig te werk bij het na-isoleren van je monument

Tip van de monumentenadviseur

Monumenten zijn mooi, maar van zichzelf meestal niet de meest energiezuinige gebouwen. Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om je monument duurzamer te maken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het historische karakter en de monumentale waarden van het pand behouden blijven. Zes tips voor het na-isoleren van je monument.

Bij het na-isoleren van je monument is het cruciaal om een evenwicht te vinden tussen energie-efficiëntie en het behoud van het historische karakter. Door deskundig advies in te winnen, duurzame materialen te gebruiken en zorgvuldig te werk te gaan, kun je de energieprestaties verbeteren terwijl je de waarde en schoonheid van het monument behoudt. Hieronder een aantal aandachtspunten.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

1. Onderzoek en documenteer

Voordat je begint, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de bouwgeschiedenis en architectonische elementen van het monument. Zorg ervoor dat je een grondig begrip hebt van de oorspronkelijke materialen de constructiemethoden en de bouwstijlen.

2. Vraag deskundig advies

Raadpleeg altijd een deskundige. Een ervaren architect, een restauratiespecialist of een energieadviseur met kennis van monumentenzorg. Zij kunnen je helpen bij het nemen van de juiste beslissingen en het vinden van geschikte isolatiemethoden.

3. Kies duurzame materialen

Kies duurzame isolatiematerialen die passen bij de historische context. Natuurlijke isolatiematerialen zoals schapenwol, hennepvezels of cellulose zijn vaak geschikte opties. Het is materiaal dat ademt, en dat is nodig voor de vochtregulatie.

4. Isolatie aan de binnenkant

Isolatie aan de binnenzijde van de gevel of het dak is vaak de meest geschikte optie om het monumentale karakter van een pand te bewaren. Het isolatiemateriaal mag niet zichtbaar zijn vanaf de straat en de architectonische details mogen niet worden aangetast.

5. Aandacht voor ventilatie

Zorg voor een goede balans tussen isolatie en ventilatie. Monumentale panden vragen vaak om een specifieke ventilatieaanpak om vochtproblemen en condensatie te voorkomen.

6. Informeer naar subsidiemogelijkheden

Informeer naar subsidiemogelijkheden voor het na-isoleren van monumentale panden. De rijksoverheid en het Nationaal Restauratiefonds bieden financiële ondersteuning om energiebesparende maatregelen te bevorderen, inclusief isolatie van monumenten.

En natuurlijk mag je je isolatieplan ook altijd voorleggen aan de monumentenadviseurs van de gemeente. Wij nemen het graag met je door.

Christiaan Griffioen, Monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar

Terug naar het overzicht met artikelen van Erfgoed Magazine Alkmaar 67