Terug naar het overzicht

Isolatieglas in monumenten vraagt speciale aanpak

Tip van de monumentenadviseur

In deze rubriek geven onze monumentenadviseurs tips voor eigenaren van monumenten over het onderhoud van hun pand.

Steeds meer mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning en dat geldt natuurlijk ook voor monumenteneigenaren. Het plaatsen van isolatieglas in monumenten vereist alleen wel een zorgvuldige aanpak. Zo hebben oude ramen en kozijnen vaak enkel glas en een kleine glassponning. En wat dacht je van glas-in-lood? Een lastige opgave… Vandaar dat vaak het plan ontstaat om het bestaande raam of kozijn dan maar aan te passen of een heel nieuw raam te plaatsen. Toch kan en mag dat niet zomaar. Met het aanpassen van ramen en kozijnen verandert namelijk ook vaak het aangezicht of de detaillering van het monument. Het is trouwens ook een ingreep waar je een vergunning voor nodig hebt.

Mag ik sowieso geen traditioneel isolatieglas in mijn monument plaatsen?

Jazeker wel, er moet alleen erg zorgvuldig worden gewerkt. Verandert de ingreep het aangezicht niet? Past het isolatieglas (met wellicht een minimale aanpassing) in de bestaande glassponning? En verandert er niets aan de bestaande detaillering? Dan is het, in goed overleg met de monumentenadviseur, zeker mogelijk.  Gaat het niet op deze manier? Dan zijn er gelukkig ook altijd nog andere manieren om isolatieglas te plaatsen.

Wat zijn de alternatieven voor traditioneel dubbel glas?

Er zijn meerdere alternatieven die vriendelijk zijn voor het monument en die vaak zonder probleem toegepast worden. Alternatieven waar ook goede isolatiewaarden mee worden behaald(!).  

Opties

Als je glas in een monument wilt isoleren zijn er verschillende opties, waarbij nummer 1 de meeste en nummer 4 de minste voorkeur heeft.

  1. Dun dubbelglas (monumentenglas)
  2. Geïsoleerde achterzetbeglazing- of ramen (ook bij glas-in-lood)
  3. Vacuümglas
  4. Isolerende raamfolie

Wij adviseren monumenteneigenaren in hun verduurzamingszoektocht eigenlijk altijd eerst deze alternatieven te onderzoeken, plus nog andere comfortverbeterende maatregelen voor de woning. Plannen voor verduurzaming?

Kijk ook op degroenemenukaart.nl en stichtingerm.nl/verduurzaming om meer inspiratie op te doen voor het verduurzamen van je monument.

Kom je er niet uit? Overleg met de monumentenadviseurs.

Lees ook: Gratis advies voor verduurzamen rijksmonumenten

Christiaan Griffioen, Monumentenadviseur

Meer informatie over het verduurzamen van je monument.