Terug naar het overzicht

Boek ‘Gebouwd in De Rijp 2’ vanaf 13 februari te koop

Bij de Oudheidkundige vereniging Het Schermereiland

Eind januari was, bij museum Jan Boon, de officiële presentatie van het boek ‘Gebouwd in De Rijp 2’. Vanaf vandaag is het te koop bij de Oudheidkundige vereniging Het Schermereiland. ‘Gebouwd in De Rijp 2’ is de opvolger, of eigenlijk volledig hernieuwde uitgave van het boek ‘Gebouwd in de Rijp’ uit 1991. Behalve een prachtig lees- en kijkboek voor iedereen die gevallen is voor de schoonheid van het dorp De Rijp, is het ook een perfecte gids voor toeristen en mensen uit de omgeving die dit laatmiddeleeuwse dorp graag willen ontdekken.

De eerste versie van ‘Gebouwd in De Rijp’ is al jaren uitverkocht. Omdat er nog steeds vraag was naar het boek, kwam er een nieuwe uitgave, op initiatief van VVV de Rijp en museum in ’t Houten Huis. Met nieuwe informatie én nieuwe tekeningen van de straatwanden (een straatwand is de rij met gevels aan één kant van een straat). Het nieuwe boek is samengesteld door een team van betrokken auteurs. Eric Berkhout, Fred Hoek en Martien Verkerk vulden de oorspronkelijke beschrijvingen aan met nieuwe informatie. En Johan van Leeuwen, Fred Hoek en Frank Schneider maakten de nieuwe tekeningen.

Aangepast straatbeeld

In de dertig jaar na de verschijning van de eerste uitgave, is er uiteraard het één en ander veranderd in het straatbeeld. Vandaar dat twee leden van de VVV op pad gingen om alle veranderingen in de straatwanden te fotograferen. Zo kwamen zij uit op ruim tachtig panden die opnieuw getekend moesten worden.

Ook de volgorde waarin de panden behandeld worden in het boek is aangepast. Het nieuwe boek begint achter de voordeur van het dorp; de Beemsterbrug bij het Oosteinde.

Alle panden

Vrijwel alle panden van het beschermde dorpsgezicht zijn nu in het boek terug te vinden. Nieuw opgenomen straten zijn bijvoorbeeld het Zuideinde, Oostdijkje, Looijerspad, Rolderspad, Meelzak en Sint Jacobsbuurt. Met soms een uitstapje buiten de grenzen van het beschermde dorpsgezicht. Het Westeinde bleef, ook in het nieuwe boek, buiten beschouwing omdat dit te ver buiten het beschermde gebied ligt, dat al ophoudt bij de voormalige bibliotheek.

Zolang de voorraad strekt

Zolang de voorraad strekt, is het boek, gesigneerd en wel, voor € 17,95 te bestellen bij de Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland. Even een telefoontje naar 0299 67 36 67 en vervolgens kan het boek op de woensdagmorgen tussen 09.00 en 12.00 uur worden afgehaald in het raadhuis van Graft (betaling ter plekke). Per post laten versturen kan ook. Stuur in dat geval een e-mail naar ohvschermereiland@gmail.com. Er komt een bedrag van € 4,50 voor de service, de portokosten en de envelop.

Lees meer op de website van de Oudheidkundige Vereniging.