Terug naar het overzicht

Bovenmolen G draait weer op de wind


Sinds gistermiddag draait Bovenmolen G aan de Molendijk in Schermerhorn weer op de wind. Door stormschade stond de molen het afgelopen half jaar stil. De Schermer Molens Stichting kon de restauratie snel laten uitvoeren, dankzij extra subsidie van de gemeente en door hulp van de Molenstichting Alkmaar. Op woensdag 30 maart zette wethouder Erfgoed Elly Konijn-Vermaas de molen weer in werking. Daarna bracht ze een werkbezoek aan de restauratie van strijkmolen I bij Rustenburg.


Extra geld voor afgebroken wiek

Afgelopen zomer sloeg bij Bovenmolen G metaalmoeheid toe en brak een van de wieken. Hierdoor werd ook de kap van de molen beschadigd. Schade met deze oorzaak wordt door de verzekering niet vergoed. Daarom startte de Schermermolens Stichting, eigenaar van deze en nog 14 andere molens in de Schermer, een inzamelingsactie. Samen met de extra subsidie van de gemeente, die in december is verstrekt, konden de kap en de wiek in een adem worden hersteld. (tekst gaat verder onder de foto)

Wethouder Konijn-Vermaas stelde de molen gisteren weer in werking door het lichten van de vang. Dat is de molenaarsterm voor het losmaken van de rem. De molen kan nu weer volop op de wind draaien. Elly Konijn: “Molens met ronddraaiende wieken zijn karakteristieke elementen in het Nederlandse landschap. We mogen dan ook trots zijn op het molenbestand in onze gemeente. De stichtingen en de molenaars zetten zich vrijwillig in voor het behoud en het draaiend houden van de wieken. Die extra subsidie is daarmee ook een blijk van waardering.”

Hulp van de Molenstichting Alkmaar

Voor een nieuwe roede is gekozen voor een steviger, geklonken samenstelling. Maar deze wordt maar op één plek in ons land gemaakt. Hier maakte Molenstichting Alkmaar een collegiaal gebaar door hun lopende bestelling over te dragen aan Bovenmolen G. Zo kon het urgente herstelwerk snel worden afgerond en heeft de molen weer een volwaardige rol in ons landschap.

Strijkmolen I

Na het weer in werking zetten van Bovenmolen G, bracht de wethouder een bezoekje aan Strijkmolen I aan de Noordschermerdijk 15 bij Rustenburg. Strijkmolen I heeft zojuist een nieuwe vijzel gekregen. In de molen zal binnenkort een authentieke molenaarswoning gemaakt worden. De roeden ontbreken nog maar het is de bedoeling van de Schermer Molens Stichting om de oude waterstaatkundige situatie te herstellen en strijkmolen I weer maalvaardig te maken.

Strijkmolen I is één van de oorspronkelijk 14 strijkmolens die tussen 1627 en 1632 in de Schermer werden gebouwd en tot 1941 de Raaksmaatboezem afmaalden op de Schermerboezem. De oorspronkelijk vier strijkmolens bij Rustenburg werden in 1631 op kosten van de polder Heerhugowaard gebouwd na herhaalde wateroverlast door onvoldoende afwatering van de Raaksmaatboezem op de Schermerboezem. In 1941 kreeg een deel van de Raaksmaatboezem hetzelfde niveau als de Schermerboezem. Strijkmolen H, die in het tracé van de verbrede ringvaart stond, werd toen gesloopt.
Bijzonder: strijkmolen I is de derde molen die op deze plaats is gebouwd. De eerste molen (uit 1631) verbrandde in 1826. In 1843 werd een nieuwe molen in gebruik genomen, die na blikseminslag in 1864 werd vervangen door de molen die er nu nog staat. (bron: website Schermer Molens Stichting )