Terug naar het overzicht

De Grote Kerk nog maar 80 jaar geleden de instorting nabij

Als je de 500-jarige Grote Kerk nu in volle glorie ziet, kun je het je nauwelijks voorstellen. Toch is het de werkelijkheid. Nog maar tachtig jaar terug was het kerkgebouw door achterstallig onderhoud en financiële tekorten letterlijk de instorting nabij.

Houtrot, schimmel en lekkages hadden de constructie bijna onherstelbaar aangetast. Dat bleek toen in juli 1937 onverwacht één van de steunberen aan de zuidelijke hoge schipmuur inzakte. Door het dreigende instortingsgevaar moest de omgeving van de kerk onmiddellijk worden afgesloten. De zaak leidde landelijk tot ophef. De Telegraaf kopte in chocoladeletters: ‘Alkmaars kerk totaal verwaarloosd! ROEM die in SCHANDE verkeerde. Kracht vernield; steen die op turf lijkt’. En andere kranten: ‘Grote kerk te Alkmaar dreigt in te storten. Steunberen bezweken en gescheurd’, ‘Het koor een ruïne!’ Over deze vergeten episode, het moeizame restauratiewerk en nog heel veel andere thema’s leest u binnenkort alles in het boek ‘De Grote Kerk van Alkmaar. 500 jaar bouwen en behouden’, dat later dit jaar verschijnt. Met veel bijzondere foto’s en afbeeldingen en een team van deskundige auteurs is het een nieuw standaardwerk over de bouwgeschiedenis van de kerk.

Dat de Grote Kerk aan het eind van de middeleeuwen in slechts vijftig jaar is gebouwd, blijft een wonder. Maar zeker zo bijzonder is dat er al vijfhonderd jaar lang steeds opnieuw Alkmaarders zijn geweest die zich voor de instandhouding van het kerkgebouw inzetten.

Carly Misset