Terug naar het overzicht

Doe, beleef en bewonder op Open Monumentendag 11 en 12 september

“Alle vertrouwen in een tweede coronaproof Open Monumentendagweekend!”

Het Open Monumentendagweekend gaat door! Een heel weekend waarin alles draait om monumenten in Alkmaar. Met meer dan zestig open monumenten, verhalen in de buitenlucht en een prikkelend programma voor kinderen. Christian Braak, wethouder erfgoed: “Het wordt een tweede coronaproof Open Monumentendagweekend en wegens het succes van vorig jaar, heb ik daar alle vertrouwen in!”

Net als vorig jaar, hebben we in het Open Monumentendagweekend te maken met beperkingen vanwege corona. Vandaar dat je de dag ook digitaal kunt mee beleven en dat er alleen monumenten open zijn waar de coronaregels in acht kunnen worden genomen. Wethouder Christian Braak: “Dat betekent dus dat helaas voor het tweede jaar het Stadhuis gesloten is op Open Monumentendag. Gelukkig zijn er nog een heleboel andere monumenten waar je veilig binnen kunt kijken op zaterdag of op zondag. Mede door het gebruik van verschillende handige hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld zogenaamde stoplichtborden, maar, misschien nog wel belangrijker, ook dankzij de inzet van wel honderden vrijwilligers.
En, net als vorig jaar, kun je Open Monumentendag ook meemaken vanuit je huis. Bepaal je route op de website, kies een monument en lees en beleef het digitaal. Van verschillende monumenten zijn er zelfs VR- ofwel 360-graden films. Die zijn echt de moeite waard!” (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Verhalen in de buitenlucht

Vanwege het grote succes van vorig jaar, zijn er ook dit jaar veel buitenactiviteiten. Zo kun je op verschillende plekken luisteren naar een historisch verhaal. Het overzicht vind je op openmonumentendag.nl

QR-codes

Stippel je eigen route uit, langs tuinen, kerken, molens en andere monumenten van jouw keuze en scan de QR-codes bij de monumenten. Zo heb je alle informatie via je mobiel beschikbaar.

Coole kinderactiviteiten

Op zaterdag 11 september komen de creatievelingen van de Kaasfabriek weer naar de Grote Sint Laurenskerk met inspirerende activiteiten. Zoals bijvoorbeeld het bouwen van je eigen monument of het persen van een munt van afvalplastic.
Maar er zijn meer coole kinderactiviteiten, want ook de mensen van K1 Cultmedia zijn weer aanwezig met VR-films van monumenten. Bekijk hier alle coole kinderactiviteiten.

Digitale kaart en actueel programma online

Net als vorig jaar, kan het programma, wegens coronabeperkingen, wijzigen tot het laatste moment. Houd daarom de website in de gaten. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een digitale plattegrond waarop je straks precies kunt zien welke monumenten open zijn en welke niet. Deze plattegrond (samen met de meest recente informatie) vind je binnenkort op onze speciale Open Monumentendagpagina’s op deze site.

Volg ons op Facebook en Instagram

Als eerste op de hoogte zijn van alle nieuwtjes en activiteiten? Als abonnee van onze digitale nieuwsbrief ontvang je een week voor het Open Monumentendagweekend een speciale editie van de nieuwsbrief met het meest actuele programma. En je kunt ons natuurlijk ook volgen via Facebook en Instagram Open Monumentendag Alkmaar.