Terug naar het overzicht

Dorpskerk weer geopend en molenstichting jubileert

Feest in Schermer

Een feestelijk middagje Schermer was het vrijdag voor het gemeentelijke erfgoedteam. We waren achtereenvolgens te gast bij de heropening van de Dorpskerk van Grootschermer die een nieuwe fundering kreeg. En vervolgens vierden we bij de Museummolen in Schermerhorn het jubileum van de Schermer Molens Stichting die al 60 jaar zorgdraagt voor de molens in de Schermer.

Het afgelopen half jaar is hard gewerkt aan het herstel van de fundering van de Dorpskerk van Grootschermer. De dalende grondwaterstand had ervoor gezorgd dat de houten palen droog kwamen te staan en dat had rampzalige gevolgen voor de kerk. Met financiële ondersteuning van een heleboel partijen, waaronder de gemeente Alkmaar, provincie Noord-Holland en het Cultuurfonds en niet te vergeten de dorpsbewoners zelf, is het probleem de afgelopen maanden verholpen. Met een aanpak die is uitgedacht en begeleid door TPAHG Architecten.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Gistermiddag werd de kerk weer opengesteld in aanwezigheid van wethouder Anjo van de Ven. Zij deed dat door de symbolische overhandiging van de sleutel aan Hil Rabenberg, voorzitter van de stichting Dorpskerk Grootschermer.

Van de Dorpskerk in Grootschermer naar de Museummolen in Schermerhorn, voor de viering van het jubileum van de Schermer Molens Stichting. De stichting die zich al zestig jaar inzet voor de instandhouding én het weer maalvaardig maken van de molens in de Schermer.
De stichting begon in 1964 als Stichting Schermer Molens. Waterschap De Schermeer droeg toen de twaalf resterende watermolens over aan de stichting overgedragen. Later bracht de gemeente Oterleek korenmolen De Otter in en in 2000 kwamen daar de drie strijkmolens bij Rustenburg bij die toen nog van de provincie waren. Sinds de stichting in 2014 fuseerde met de Stichting Museummolen, gaat de stichting door het leven als Schermer Molens Stichting.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd benadrukt dat het belangrijk is zo’n jubileum te vieren om het belang van dit erfgoed onder de aandacht te trekken en om de saamhorigheid te vieren van iedereen die betrokken is bij de molens. Van de molenaars tot en met de buren en de mensen die een onderneming runnen in één van de molens.

Wethouder Arie Epskamp mocht de vang (rem) lichten van de Museummolen, waarmee de molen in beweging werd gezet en meteen de Museummolen werd geopend voor het seizoen. Tot en met oktober is de Museummolen weer 6 dagen per week open. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.museummolen.nl.

Wil je meer molens in beweging zien? Zet dan de Nationale molendagen op 11 en 12 mei vast in je agenda!